Objective Questions on Mechanical Engineering

Objective Questions on Mechanical Engineering

1-Which of the following cast iron consists of carbon in rosette form?

(A) White cast iron

(B) Grey cast iron

(C) Malleable cast iron

(D) Ductile cast iron

 

2-Puddling is the process employed for converting

(A) Iron ore into pig iron

(B) Pig iron into wrought iron

(C) Pig iron into cast iron

(D) None

 

3-The melting point of mild steel in degree centigrade is about:

(A) 950

(B) 1000

(C) 1150

(D) 1500

 

4-Which is the magnetic allotrope of iron?

(A) alpha iron

(B) Beta iron

(C) Gamma iron

(D) None

 

5-Austempering is a heat treatment process used to obtain greater:

(A) Ductility

(B) Hardness

(C) Toughness

(D) Brittleness

 

6-18/8 stainless steel contains:

(A) 18% Vanadium, 8% Chromium

(B) 8% Nickel, 18% Chromium

(C) 8% Nickel, 18% Tungsten

(D) 18% Tungsten, 8% Chromium

 

7-Muntz metal contains copper and zinc in the ratio:

(A) 1:1

(B) 2:3

(C) 3:2

(D) 1:4

 

8-Monel metal is an alloy of:

(A) Nickel and Copper

(B) Copper and Chromium

(C) Nickel and Chromium

(D) None

 

9-Sherardising process is done by using

(A) Zinc powder

(B) Bronze and steel

(C) Aluminium

(D) Nickel

 

10-Case hardening is done on

(A) Cast iron

(B) High carbon steel

(C) High speed steel

(D) Mild steel

 

11-Which one of the following metals has less carbon content?

(A) Cast iron

(B) Pig iron

(C) Wrought iron

(D) High carbon steel

 

12-The mechanical property of metal is

(A) Lusture

(B) Mass

(C) Magnetism

(D) Toughness

 

ANSWERS:

1-(C), 2-(B), 3-(D), 4-(A), 5-(C), 6-(B), 7-(C), 8-(A), 9-(A), 10-(D), 11-(C), 12-(D)