Objective Questions on Mechanical Engineering

37-In break even analysis, total cost consists of:

(A) fixed cost + sales revenue

(B) variable cost + sales revenue

(C) fixed cost + variable cost

(D) fixed cost + variable cost + profit

 

38-PERT stands for

(A) Programme Estimation and Reporting Techniques

(B) Process Estimation and Review Technique

(C) Programme Evaluation and Review Technique

(D) Planning Estimation and Resulting Technique

 

39-The simplex method is the basic method for

(A) Queuing theory

(B) Linear programming

(C) Net work analysis

(D) None of the above

 

40-EOQ stands for

(A) Economic Order Quantity

(B) Elimination of Quality Inspection

(C) Elements of Quality Control

(D) End of Quality Inspection change

 

41-The system of working known as functional organization was introduced by

(A) Newton

(B) F W Taylor

(C) Gilberth

(D) None of the above

 

42-Line organization is also known as

(A) Functional organization

(B) Military organization

(C) Staff and functional organization

(D) None of the above

 

43-Product layout is suited for:

(A) Mass production

(B) Job production

(C) Batch production

(D) None of the above

 

44-The main objective of work measurement is to:

(A) Plan and schedule of production

(B) Estimate the selling prices and delivery dates

(C) Formulate a proper incentive scheme

(D) all of the above

 

45-In ABC analysis, the C items are those which represents

(A) Small percentage of the total annual consumption value

(B) High percentage of the total annual consumption value

(C) Small percentage of closing inventory value

(D) High percentage of closing inventory value

 

46-In process control HMI stands for:

(A) Human Motion Indicator

(B) Human Machine Interface

(C) Hail Machine Interface

(D) Hot Machine Indicator

 

47-The angle between two forces when the resultant is maximum and minimum respectively are:

(A) 180° and 0°

(B) 0° and 180°

(C) 90° and 180°

(D) 90° and 0°

 

48-Concurrent forces are those forces whose lines of action:

(A) Lie on the same line

(B) Meet at one point

(C) Meet on the same plane

(D) None of these

 

ANSWERS:

37-(C), 38-(C), 39-(B), 40-(A), 41-(B), 42-(B), 43-(A), 44-(D), 45-(C), 46-(B), 47-(B), 48-(B)