Objective Questions on Strength of Materials

Objective Questions on Strength of Materials

1-The ratio between the mean diameter of the coil and diameter of wire is called:

(A) Spring rate

(B) Spring constant

(C) Spring stiffness

(D) Spring index

 

2-A spring with spring constant ‘s’ has been cut into ‘n’ equal parts. Each portion of the cut spring will have a spring constant equal to:

(A) s

(B) s/n

(C) n/s

(D) ns

 

3-In design of helical springs the spring index with best manufacturing range in lower range is

(A) 2 – 8

(B) 6 – 12

(C) 10 – 16

(D) 14 – 20

 

4-The stress induced in the circular section wire of a closed coil helical spring in terms of axial load ‘W’, mean coil diameter ‘D’ and wire diameter‘d’ is:

(A) 8WD/πd3

(B) 12WD/πd3

(C) 16WD/πd3

(D) 32WD/πd3

 

5-Spring stiffness is:

(A) Load per unit deflection

(B) Load carrying capacity of the spring

(C) Ratio of mean coil diameter to wire diameter

(D) None

 

6-The tester use a round ball that is forced into the work surface

(A) Brinell

(B) Rockwell

(C) Vickers

(D) Impression

 

7-If the value of poisson’s ratio is zero, then it means that:

(A) the lateral strain is high

(B) the material is perfectly elastic

(C) there is no linear strain in the material

(D) none of the above

 

8-The stress in a member subjected to a force is:

(A) Continued deformation under sustained loading

(B) Load per unit area

(C) The resistance offered by the material per unit area to a force

(D) The strain per unit length

9-The stress due to temperature change in a member depends on:

(A) length of the member

(B) Supporting conditions at the two ends

(C) Area of cross section

(D) None of the above

 

10-The percentage of elongation of a material from a direct tensile test indicates:

(A) Ductility

(B) Elasticity

(C) Malleability

(D) Brittleness

 

11-The energy stored in a body when strained within elastic limit is known as

(A) Resilience

(B) Proof resilience

(C) Impact energy

(D) Strain energy

 

12-The Poisson ratio is the ratio of

(A) Lateral elongation to linear elongation

(B) Lateral stress to linear stress

(C) Lateral strain to longitudinal strain

(D) Young’s Modulus to Modulus of Rigidity

 

13-Modulus of Rigidity is the ratio of:

(A) Normal stress to normal strain

(B) Shear stress to shear strain

(C) Poisson’s ratio to ultimate strength in compression

(D) Lateral stress to lateral strain

 

14-A cantilever beam is the one which is supported with:

(A) One end hinge and other on rollers

(B) One end fixed and the other on rollers

(C) Both ends on rollers

(D) One end fixed and the other free

 

15-The bending moment in a beam will be maximum where:

(A) The S.F. is zero

(B) The S.F. is uniform

(C) The S.F. is maximum

(D) None of these

 

16-Points of contra flexure are the points where

(A) The S.F. is zero

(B) Where the B.M. changes its sign

(C) The B.M. is zero

(D) The beam is supported

 

17-In an ‘I’ section almost all the maximum shear stress will occur at:

(A) Top flange

(B) Bottom flange

(C) Web

(D) Half the depth of flange

 

18-When a cantilever beam is loaded at its free end, the maximum compressive stress shall develop at:

(A) Top fibre

(B) Neutral axis

(C) Centre of gravity

(D) Bottom fibre

 

19-The neutral axis of a beam is subjected to ______ bending stress.

(A) Maximum tensile

(B) Zero

(C) Minimum tensile

(D) Maximum compressive

 

20-A flitched beam is made of

(A) Steel plate

(B) Wood

(C) Steel plate sandwiched between two wood beams

(D) Wood sandwiched between two steel plates

 

21-When a shaft is subjected to torsion, the shear stress induced in the shaft varies from?

(A) Minimum at the centre to maximum at the circumference

(B) Maximum at the centre to minimum at the circumference

(C) Maximum at the centre to zero at the circumference

(D) Zero at the centre to maximum at the circumference

 

22-The shear stress at the centre of a circular shaft under torsion is:

(A) Zero

(B) Minimum

(C) Maximum

(D) Infinity

 

23-Shear modulus of elasticity is also known as:

(A) Modulus of elasticity

(B) Bulk modulus of elasticity

(C) Modulus of rigidity

(D) Tangent modulus of elasticity

 

24-Effective length of a column is the length between the points of

(A) Maximum moments

(B) Zero shear

(C) Zero moments

(D) None of these

 

25-The buckling load in a steel column is:

(A) Related to the length

(B) Directly proportional to slenderness ratio

(C) Inversely proportional to slenderness ratio

(D) Non-linearity to the slenderness ratio

 

ANSWERS:

1-(D), 2-(D), 3-(B), 4-(A), 5-(A), 6-(A), 7-(C), 8-(C), 10-(A), 11-(D), 12-(C), 13-(B), 14-(D), 15-(A), 16-(B), 17-(D), 18-(D), 19-(B), 20-(C), 21-(D), 22-(A), 23-(C), 24-(C), 25-(A