Objective Questions with Answers on Logical Reasoning

Objective Questions with Answers on Logical Reasoning

 

1-Ram is shorter than Sham and taller than Prem. Prem is taller than Rahul. Who is the tallest?

(A) Ram

(B) Sham

(C) Prem

(D) Rahul

(Ans: B)

 

2-Which one of the four choices makes the best comparison?

PEACH is to HCAEP as 46251 is to:

(A) 26451

(B) 62451

(C) 51462

(D) 15264

(Ans: D)

 

3-If:

2, 3 = 10

7, 2 = 63

6, 5 = 66

8, 4 = 96

Then 9, 7 =…….

(A) 106

(B) 146

(C) 144

(D) 156

(Ans: C)

 

4-In a horse race Sahil came in ahead of Ram. Sahil finished after Shashi. Sonam beat Shashi but finished after Rahul. Who came second?

(A) Sahil

(B) Shashi

(C) Sonam

(D) Rahul

(Ans: C)

 

5-Ramu, Sita, Kavita and Kanta speak many languages. Ramu and Sita speak Chinese, whereas the others speak Spanish. Sita and Kanta speak French. Everyone except Ramu speaks Hindi. Who only speaks Spanish and Hindi?

(A) Ramu

(B) Kavita

(C) Sita

(D) Kanta

(Ans: B)

 

6-Tina and Salman are waiting in a queue. If Tina is fifth in line and Salman is in the middle of the line. There are five people between Tina and Salman. How many people are waiting in line?

(A) 10

(B) 15

(C) 21

(D) 34

(Ans: 21)

 

7-Karan is heavier than Sonal. Dorji weighs less than Sonal. Pawan is heavier than Dorji but lighter than Sonal. Which of the following statements is NOT true?

(A) Karan weighs more than Dorji.

(B) Sonal weighs less than Karan.

(C) Dorji weighs more than Karan.

(D) Dorji is the lightest of all.

(Ans: C)

 

8-Four defenders in a football match — Defender A, Defender B, Defender C & Defender D — take their positions in this order in a row from right to left. During the match, Defender A changes places with Defender C and then Defender C changes places with Defender B. Which defender is now at the right end of the row?

(A) Defender A

(B) Defender B

(C) Defender C

(D) Defender D

(Ans: B)

 

9-Jack has two bags. The first bag contains a ton of feathers and the second bag contains a ton of stones. Which of the following statements is TRUE?

(A) The bag of stones weighs heavier than the bag of feathers.

(B) The bag of feathers is lighter than the bag of stones.

(C) The bag of feathers and the bag of stones weigh the same.

(D) The bag of stones weighs twice as much as the bag of feathers.

(Ans: C)

 

10-A teacher has three different books which she is trying to arrange on a bookshelf. In how many can she arrange the books on the shelf?

(A) 9 ways

(B) 6 ways

(C) 27 ways

(D) 3 ways

(Ans: B)

 

11-If Russel is older than Candy, Candy is older than Peter. Peter is younger than Russel and Sandy is older than Russel. A listing from oldest to youngest would be

(A) Sandy, Russel, Candy and Peter

(B) Russel, Sandy, Candy and Peter

(C) Candy, Russel, Sandy and Peter

(D) Peter, Russel, Candy and Sandy

(Ans: A)

 

12-Russel’s mother has three children. One of them is called Candy and the other is Sandy. What is the third child called?

(A) Inadequate information to answer the question

(B) Peter

(C) Russel

(D) None of the above

(Ans: C)

 

13-In your school, Economics is taught in the first period while History is taught in the fifth period. English is taught between Economics and Mathematics. Science is taught before history but immediately after Mathematics. As a Science teacher, you teach during the

(A) 2nd period

(B) 3rd period

(C) 4th period

(D) 5th period

(Ans: C)

 

14-In a class 15 students like Maths, 20 students like English and 10 students like Science. 5 students like all three subjects. If there are 50 students in the class, how many students like none of the three subjects?

(A) 20

(B) 15

(C) 10

(D) 5

(Ans: B)

 

15-Statement 1: Donald sang more songs than Paula

Statement 2: Paula sang fewer songs than Linda

Statement 3: Linda sang more songs than Donald

If the first two statements are true, the third statement is:

(A) True

(B) False

(C) Uncertain

(D) Both A & B

(Ans: B)

 

16-Statement 1: Sonam has more pencils than Langer.

Statement 2: George has less pencil than Langer.

Statement 3: Sonam has more pencils than George.

If the first two statements are true, the third statement is:

(A) True

(B) False

(C) Uncertain

(D) Both A & B

(Ans: A)