Production Engineering Questions and Answers

Production Engineering Questions and Answers

1-The reaction, in which one solid phase splits into two solid phases on heating, is called

(A) eutectic

(B) peritectic

(C) eutectoid

(D) peritectoid

 

2-Chemical embossing process is basically

(A) an etching process

(B) electroplating process

(C) galvanising process

(D) engraving process

 

3-In Taylor’s tool life equation, VTn=C, index ‘n’ depends upon

(A) material of work piece

(B) condition of machine

(C) material of tool

(D) coolant used

 

4-Time taken to drill a hole through a 25mm thick plate at 300rpm at a feed rate of 0.25mm/revolution will be

(A) 20 sec

(B) 0.2 sec

(C) 18.75 sec

(D) 180 sec

 

5-The numerical control system which is applicable to a milling machine is called the

(A) point to point system

(B) continuous path system

(C) straight cut system

(D) contouring system

 

6-Which of the following tools are harder and more wear resistant than tungsten carbide but are weaker in section?

(A) low carbon steel tools

(B) high carbon steel tools

(C) HSS tools

(D) Ceramic tools

 

7-The following non-conventional method of machining essentially requires electrolyte

(A) EDM

(B) ECM

(C) LBM

(D) EBM

 

8-In resistance welding, voltage used for heating is

(A) 1V

(B) 10V

(C) 100V

(D) 1000V

 

9-Which colour of flame represent highest temperature?

(A) blue

(B) bright red

(C) dark yellow

(D) white

 

10-Kerosene is required while machining

(A) Aluminium

(B) Magnesium alloy

(C) Brass

(D) Low carbon steel

 

11-18-4-1 High speed steel has

(A) 1% chromium

(B) 4% tungsten

(C) 18% vanadium

(D) 0.7% carbon

 

12-When the movement of a work piece against a rotating cutter is involved in a machining operation which machine tool is used

(A) Milling machine

(B) Lathe machine

(C) Drilling machine

(D) Shaper machine

 

13-Most commonly used in a gas metal arc welding (GMAW) process is

(A) Oxygen

(B) Acetylene

(C) Hydrogen

(D) Carbon dioxide

 

14-In oxy-acetylene welding process, the role of oxygen is

(A) Act as a fuel

(B) Acts as a coolant

(C) Chemically combines with acetylene to produce heat

(D) Acts as a flux

 

15-The percentage of carbon in pig iron is

(A) 0.5 – 1%

(B) 1 – 1.5%

(C) 2 – 3%

(D) 3.5 – 4.5%

 

16-The main function of the inert gas in MIG welding is to

(A) make cleaning of the weld easy

(B) keep contaminants out and prevents oxidation in the weld

(C) reduces heat and stress in the weld

(D) reduce grain growth

 

17-The abrasive slurry used in ultrasonic machining contains fine particles of

(A) Aluminium oxide

(B) Boron carbide

(C) Silicon carbide

(D) All of these

 

18-The cutting fluid mostly used for machining steel is

(A) Water

(B) Soluble oil

(C) Dry

(D) Heavy oils

 

19-The angle on which the strength of the tool depends is

(A) Rake angle

(B) Cutting angle

(C) Clearance angle

(D) Lip angle

 

20-Structural sections such as rails, angles and I beams are made by

(A) Hot rolling

(B) Hot drawing

(C) Hot piercing

(D) Hot extrusion

 

ANSWERS:

1-(D), 2-(D), 3-(C), 4-(A), 5-(C), 6-(D), 7-(B), 8-(A), 9-(A), 10-(A), 11-(D), 12-(A), 13-(D), 14-(C), 15-(D), 16-(B), 17-(D), 18-(D), 19-(A), 20-(A)