Questions and Answers on General Awareness

Questions and Answers on General Awareness

1-The height of a geostationary satellite from the earth’s surface is approximately

(A) 500 km

(B) 900 km

(C) 7,400 km

(D) 36,000 km

 

2-Corpus luteum is associated with

(A) Liver

(B) Brain

(C) Kidney

(D) Ovary

 

3-A liquid does not wet the surface of a solid if the angle of contact is

(A) Zero

(B) Acute angle

(C) Right angle

(D) Obtuse angle

 

4-Acute anaemia is caused by the deficiency of

(A) Vitamin B12

(B) Vitamin B1

(C) Vitamin B2

(D) Vitamin K

 

5-Boiling point of water in pressure cooker is

(A) 60°C

(B) 80°C

(C) 100°C

(D) 120°C

 

6-Global warming is mainly due to the emission of

(A) CFC’s

(B) Hydrogen

(C) Nitrogen

(D) Ammonia

 

7-Washing soap is

(A) Fatty acid

(B) Triglyceride

(C) Salt of fatty acid

(D) Caustic soda

 

8-The instrument which is used to measure blood pressure is called

(A) Stethoscope

(B) Spectrophotometer

(C) Sphygmomanometer

(D) Thygmometer

 

9-Natural rubber is a polymer of

(A) Peptide

(B) Cellulose

(C) Isoprene

(D) Isobutane

 

10-The study of Cancer is called

(A) Oncology

(B) Konology

(C) Criminology

(D) Pomology

 

11-The additional metal present in German Silver, when compared with brass is

(A) Silver

(B) Germanium

(C) Tin

(D) Nickel

 

ANSWERS:

1-(D), 2-(D), 3-(D), 4-(A), 5-(D), 6-(A), 7-(C), 8-(C), 9-(C), 10-(A), 11-(D)