Questions and Answers on General Awareness

12-DENEL is an arms manufacturing company of

(A) Germany

(B) France

(C) South Africa

(D) Denmark

 

13-The percentage of carbon in glucose is

(A) 40

(B) 60

(C) 72

(D) 12

 

14-Common cold is caused by the virus

(A) Rhino virus

(B) Arbo virus

(C) Varicella virus

(D) None of these

 

15-Pollination is an important process in the plants responsible for the production of seeds and fruits. It is defined as

(A) Germination of pollen grains on the stigma of the flower

(B) Visiting of flowers by the insects

(C) Growth of pollen tubes in the style

(D) Transfer of pollen grains from the anther to the stigma of the flower

 

16-Gautama Buddha died at

(A) Lumbini

(B) Saranath

(C) Rajgir

(D) Kushinagar

 

17-Glaucoma is a disease of

(A) Skin

(B) Ear

(C) Eye

(D) Teeth

 

18-“A single step for a man against leap for mankind” is quoted by

(A) Winston Churchil

(B) Neil Armstrong

(C) Abraham Lincoln

(D) Mahatma Gandhi

 

19-The hardest substance in the human body is

(A) Keratin

(B) Calcium of bone

(C) Enamel of teeth

(D) Phosphorous of skeleton

 

20-Stratigraphy is associated with

(A) Architecture

(B) Archaeology

(C) Epigraphy

(D) Numismatics

 

21-Sound waves cannot travel in

(A) Vacuum

(B) Air

(C) Water

(D) Metal

 

22-To detect forgery in documents ____ rays are used.

(A) Cosmic

(B) Gamma

(C) Infrared

(D) Ultra violet

 

ANSWERS:

12-(C), 13-(A), 14-(A), 15-(D), 16-(D), 17-(C), 18-(B), 19-(C), 20-(B), 21-(A), 22-(D)