Solar Energy – Multiple Choice Questions (MCQ) with Answers

Solar Energy – Multiple Choice Questions (MCQ) with Answers

1-Direct Solar energy is used for

(A) Water heating

(B) Distillation

(C) Drying

(D) All of the above

 

2-The power from the sun intercepted by the earth is approximately

(A) 1.8 x 108 MW

(B) 1.8 x 1011 MW

(C) 1.8 x 1014 MW

(D) 1.8 x 1017 MW

 

3-The following is indirect method of Solar energy utilization

(A) Wind energy

(B) Biomass energy

(C) Wave energy

(D) All of the above

 

4-A liquid flat plate collector is usually held tilted in a fixed position, facing _____ if located in the northern hemisphere.

(A) North

(B) South

(C) East

(D) West

 

5-The collection efficiency of Flat plate collector can be improved by

(A) putting a selective coating on the plate

(B) evacuating the space above the absorber plate

(C) both (A) and (B)

(D) None of the above

 

6-The efficiency of various types of collectors ______ with _______ temperature.

(A) increases, decreasing

(B) decreases, increasing

(C) remains same, increasing

(D) depends upon type of collector

 

7-Maximum efficiency is obtained in

(A) Flat plate collector

(B) Evacuated tube collector

(C) Line focussing collector

(D) Paraboloid dish collector

 

8-The following type of energy is stored as latent heat

(A) Thermal energy

(B) Chemical energy

(C) Electrical energy

(D) Mechanical energy

 

 

9-Which of the following type of collector is used for low temperature systems?

(A) Flat plate collector

(B) Line focussing parabolic collector

(C) Paraboloid dish collector

(D) All of the above

 

10-In the paraboloid dish concept, the concentrator tracks the sun by rotating about

(A) One axes

(B) Two axes

(C) Three axes

(D) None of the above

 

11-The sun subtends an angle of _____ minutes at the earth’s surface.

(A) 22

(B) 32

(C) 42

(D) 52

 

12-The value of Solar Constant is

(A) 1347 W/m2

(B) 1357 W/m2

(C) 1367 W/m2

(D) 1377 W/m2

 

13-The extraterrestrial radiation flux varies by ____ % over a year.

(A) ± 1.1

(B) ± 2.2

(C) ± 3.3

(D) ± 4.4

 

14-The following is (are) laws of black body radiation.

(A) Plank’s law

(B) Stefan-Boltzmann law

(C) both (A) and (B)

(D) None of the above

 

15-Absorption of Solar radiations at earth’s surface occur due to presence of 

(A) Ozone

(B) Water vapours

(C) Carbon di-oxide

(D) All of the above

 

16-Global radiation =

(A) Direct radiation – Diffuse Radiation

(B) Direct radiation + Diffuse Radiation

(C) Direct radiation / Diffuse Radiation

(D) Diffuse Radiation / Direct radiation

 

17-The zenith angle is the angle made by the sun’s rays with the ____ to a ______ surface.

(A) normal, horizontal

(B) tangent, horizontal

(C) normal, vertical

(D) tangent, vertical

 

18-Solar radiation flux is usually measured with the help of a

(A) Anemometer

(B) Pyranometer

(C) Sunshine recorder

(D) All of the above

 

19-Beam radiations are measured with

(A) Anemometer

(B) Pyrheliometer

(C) Sunshine recorder

(D) All of the above

 

20-The angle made by the plane surface with the horizontal is known as

(A) Latitude

(B) Slope

(C) Surface azimuth angle

(D) Declination

 

21-The angle made in the horizontal plane between the horizontal line due south and the projection of the normal to the surface on the horizontal plane is

(A) Hour angle

(B) Declination

(C) Surface azimuth angle

(D) Solar altitude angle

 

22-Surface azimuth angle varies from

(A) 0 to 90°

(B) -90 to 90°

(C) 0 to 180°

(D) -180° to 180°

 

23-The hour angle is equivalent to

(A) 10° per hour

(B) 15° per hour

(C) 20° per hour

(D) 25° per hour

 

24-The complement of zenith angle is

(A) Solar altitude angle

(B) Surface azimuth angle

(C) Solar azimuth angle

(D) Slope

 

25-The correction has a magnitude of ___ minutes for every degree difference in longitude.

(A) 2

(B) 4

(C) 6

(D) 8

 

26-The global radiation reaching a horizontal surface on the earth is given by

(A) Hourly beam radiation + Hourly diffuse radiation 

(B) Hourly beam radiation – Hourly diffuse radiation 

(C) Hourly beam radiation / Hourly diffuse radiation 

(D) Hourly diffuse radiation / Hourly beam radiation

 

27-The ratio of the beam radiation flux falling on a tilted surface to that falling on a horizontal surface is called the

(A) Radiation shape factor

(B) Tilt factor

(C) Slope

(D) None of the above

 

Answers:

1-(D), 2-(B), 3-(D), 4-(B), 5-(C), 6-(B), 7-(D), 8-(A), 9-(A), 10-(B), 11-(B), 12-(C), 13-(C), 14-(C), 15-(D), 16-(B), 17-(A), 18-(B), 19-(B), 20-(B), 21-(C), 22-(D), 23-(B), 24-(A), 25-(C), 26-(A), 27-(B)