Automobile Engineering MCQ Quiz

Automobile Engineering MCQ Quiz

1- The system governing the angular movement of front wheels of a tractor is called

(A) Steering system

(B) Rotating system

(C) Dragging system

(D) Differential system

 

2- It is the point on the tractor body at which its weight may be considered as acting

(A) Weighing

(B) Suspension

(C) Centre of gravity

(D) Balancing

 

3- It is the ratio of work output to the work applied to it at the axle

(A) Power take off efficiency

(B) Torque efficiency

(C) Tractive efficiency

(D) Drawbar efficiency

 

4- It is a control valve used in the tractor cooling system to control the flow of water when activated by a temperature signal

(A) Thermosiphon

(B) Forced circulation

(C) Thermostat valve

(D) Water jacket

 

5- The device for cooling the circulating water in the engine, is known as

(A) Thermostat

(B) Water Jacket

(C) Radiator

(D) Water pump

 

6- In general, governors for internal combustion engines are of

(A) spring loaded type

(B) centrifugal type

(C) centrifugal force spring loaded type

(D) none of the above

 

7- When the mechanical cycle of internal combustion engine is completed in two revolutions of the crankshaft, it is

(A) Otto cycle engine

(B) Diesel cycle engine

(C) Four stroke cycle engine

(D) Two stroke cycle engine

 

8- The interval between successive power strokes in different cylinders of the engine is called

(A) Output power

(B) Firing order

(C) Firing interval

(D) Timing

 

9- The balancing of rotating and reciprocating parts of an engine is necessary when it turns ate

(A) constant speed

(B) high speed

(C) medium speed

(D) slow speed

 

10- In comparison to 2 stroke engine, the fuel consumed by 4 stroke engine is

(A) equal

(B) 25% more

(C) less

(D) more

 

11- The octane number 100 is assigned to

(A) tetraethyl lead

(B) cetane

(C) normal heptane

(D) iso-octane

 

12- Mechanical Efficiency of a gas turbine as compared to internal combustion engine is

(A) unpredictable

(B) same

(C) lower

(D) higher

 

13- A jet engine works on the principle of conservation of

(A) linear momentum

(B) angular momentum

(C) mass

(D) energy

 

14- The wheels of a moving car posses

(A) kinetic energy of translation and rotation both

(B) kinetic energy of rotation only

(C) kinetic energy of translation only

(D) potential energy only

 

15- The frictional torque transmitted by a disc or plate clutch is same as that of

(A) trapezoidal pivot bearing

(B) conical pivot bearing

(C) flat collar bearing

(D) flat pivot bearing

 

16- In turbo charging, the compressor is run by

(A) a turbine which utilizes exhaust gas

(B) cam shaft

(C) crank shaft

(D) separate motor

 

17- The percentage heat loss through cooling water in an Internal Combustion (IC) engine is normally at

(A) 80%

(B) 50%

(C) 30%

(D) 10%

 

18- The actual power developed inside the engine cylinder is known as

(A) friction power

(B) indicated power

(C) total power

(D) brake power

 

19- Thermal efficiency of an Internal Combustion (IC) engine is of the order of

(A) 10% to 30%

(B) 35% to 40%

(C) 45% to 55%

(D) 80% to 90%

 

20- The process of keeping constant engine speed under varying load conditions is known as

(A) acceleration

(B) governing

(C) turbocharging

(D) supercharging

 

ANSWERS:

1-(A), 2-(C), 3-(C), 4-(C), 5-(C), 6-(C), 7-(C), 8-(C), 9-(B), 10-(C), 11-(D), 12-(C), 13-(A), 14-(A), 15-(C), 16-(A), 17-(C), 18-(B), 19-(B), 20-(B)