Automobile Engineering Questions with Answers

Automobile Engineering Questions with Answers

1-Which of the following symptoms is caused as a result of brake disc run out ?

(A) Ineffectiveness of the brakes

(B) Judder during braking

(C) Localized wearing of the brake pads

(D) Rapid wearing of the brake pads

 

2-The three-way catalytic converter

(A) Recirculates exhaust gases

(B) Burns fuel vapor gases

(C) Reduces N2 , H2 O and CO2 emissions

(D) Removes CO, HC and NO2 from exhaust gases

 

3-How many cells are used in 12 Volt car battery?

(A) 2

(B) 4

(C) 6

(D) 8

 

4-In forced feed lubrication system, the device used to guard against excessive oil pressure is known as

(A) Release chamber

(B) Relief valve

(C) Stop valve

(D) Balance

 

5-The device used to reduce exhaust noise is known as

(A) Muffler

(B) Tail pipe

(C) Exhaust pipe

(D) None

 

6-The function of an alternator in an automobile is to

(A) supply electric power

(B) convert mechanical energy into electrical energy

(C) continually recharge the battery

(D) partly convert engine power into electric power

 

7-The king pin inclination is usually

(A) Less than 1/2°

(B) Between 1° and 2°

(C) Between 2° and 5°

(D) None

 

8-The clutch is located between the transmission and the

(A) Engine

(B) Rear axle

(C) Propeller shaft

(D) Differential

 

9-The aspect ratio (In percentage) of the tire is defined as

(A) Section width to section height

(B) Section height to section width

(C) Wheel diameter to section height

(D) Wheel diameter to section width

 

10-The ignition coil is used to

(A) Step up current

(B) Step down current

(C) Step up voltage

(D) Step down voltage

 

11-It is necessary to maintain the valve clearances as they

(A) reduce the resistance to sliding that occurs between the cam and the tappet

(B) allow for lengthening of the valves owing to the heat of combustion

(C) increase the speed at which the valves move up and down

(D) make the crankshaft turn smoothly

 

12-The motion of the cam is transferred to the valves through

(A) pistons

(B) rocker arms

(C) camshaft pulley

(D) valve stems

 

ANSWERS:

1-(B), 2-(D), 3-(C), 4-(B), 5-(A), 6-(C), 7-(C), 8-(A), 9-(B), 10-(C), 11-(B), 12-(B)