Basic Computer Knowledge Questions with Answers

Basic Computer Knowledge Questions with Answers. Multiple Choice Questions on Basic Computer Knowledge. Objective type questions on Basics of computer.

1-MS-Word is an example of _______.

(A) an input device

(B) an application software

(C) a processing device

(D) an operating system

 

2-Computers process data under control of sets of instructions termed as

(A) Computer instructions

(B) Computer buses

(C) Computer data

(D) Computer programs

 

3-A hard disk is divided into tracks which are further subdivided into:

(A) Heads

(B) Vectors

(C) Sectors

(D) Clusters

 

4-Ctrl, Shift and Alt are called _______ keys.

(A) adjustment

(B) alphanumeric

(C) function

(D) modifier

 

5-Storage capacity of magnetic disc depends on _______.

(A) bits per inch on tracks

(B) disk pack in disk surface

(C) tracks per inch of surface

(D) all of the above

 

6-Step by step instructions written to solve any problem is called

(A) Class

(B) Assembler

(C) Algorithm

(D) Pseducode

 

7-The computer’s processor consists of the following parts: _______.

(A) Operating system and application

(B) Control unit and ALU

(C) Hard disk and floppy drive

(D) CPU and main memory

 

8-All Operating Systems get their total memory initialized from?

(A) ROM

(B) RAM

(C) CPU

(D) BIOS

 

9-Where is RAM located?

(A) External drive

(B) Mother board

(C) Expansion board

(D) None of the above

 

10-The speed at which the CPU processes data to convert is measured in what

(A) Gigahertz

(B) Megahertz

(C) Both (A) and (B)

(D) Nanoseconds

 

11-A measuring system consists of _______.

(A) signal processing elements

(B) sensors

(C) variable conversion elements

(D) all of the above

 

12-Which of the following is the extension of Notepad?

(A) .bmp

(B) .ppt

(C) .xls

(D) .txt

 

13-A _______ is a software program used to view Web pages.

(A) browser

(B) link

(C) host

(D) site

 

14-Which of the following is equal to a gigabyte?

(A) 1024 bits

(B) 1024 megabytes

(C) 512 GB

(D) 1024 bytes

 

15-Which of the following is a popular programming language for developing multimedia web pages?

(A) Assembler

(B) BASIC

(C) Java

(D) COBOL

 

16-Which type of program acts as an intermediary between a user of a computer and the computer hardware?

(A) Application program

(B) Superuser thread

(C) User thread

(D) Operating system

 

ANSWERS:

1-(B), 2-(D), 3-(C), 4-(D), 5-(D), 6-(C), 7-(B), 8-(D), 9-(B), 10-(C), 11-(D), 12-(D), 13-(A), 14-(B), 15-(C), 16-(D)