Basic Mechanical Engineering MCQ

Basic Mechanical Engineering MCQ

1-Steels can have maximum percentage of carbon as:

(A) 2 percent

(B) 0.4 percent

(C) 6.67 percent

(D) 3.6 percent

 

2-Ductility of any material is the property which shows:

(A) Resistance to impact

(B) Resistance to indentation

(C) Ability to undergo large permanent deformations in tension

(D) All of the above

 

3-Graphite is _______ lubricant

(A) Solid

(B) Liquid

(C) Semi solid

(D) None

 

4-Pig iron is the form which contains:

(A) Pure iron without any carbon

(B) Iron with 4.0 percent carbon

(C) Iron with 2.0 percent carbon

(D) Iron with no constraint on carbon

 

5-Usually stronger constituent of a composite is

(A) Matrix

(B) Reinforcement

(C) Both are of equal strength

(D) Fillers

 

6-Semi-solid lubricant is

(A) Castor oil

(B) Lard oil

(C) Grease

(D) All of the above

 

7-Ceramics are good _______

(A) Conductors

(B) Insulators

(C) Superconductors

(D) Magnetic materials

 

8-In polymer composites, polymer acts as a

(A) Matrix

(B) Reinforcement

(C) Interphase

(D) Interface

 

9-Brass is a solution of molten copper in

(A) Solid zinc

(B) Molten zinc

(C) Gaseous zinc

(D) Molten tin

 

10-Recrystallization temperature is one:

(A) At which crystals start forming from molten metal when it is cooled

(B) At which new crystals first begin to form from the old deformed one when a strained metal is heated

(C) At which change of allotropic form takes place

(D) At which crystals grow bigger in size

 

11-Viscosity Index (VI) is a measure for the change of viscosity with change in

(A) Temperature

(B) Pressure

(C) Volume

(D) All of the above

 

12-Diamond is lustrous because

(A) It is colourless

(B) It is hard

(C) It is pure

(D) Its refractive index is high

 

13-First law of thermodynamics deals with

(A) Conservation of heat

(B) Conservation of momentum

(C) Conservation of mass

(D) Conservation of energy

 

14-A process, in which the gas is heated or expanded in such a way that the product of its pressure and volume remains constant, is called

(A) Isothermal process

(B) Isobaric process

(C) Adiabatic process

(D) Polytropic process

 

15-Which of the following is not a natural abrasive?

(A) Emery

(B) Quartz

(C) Silicon carbide

(D) Sandstone

 

16-What is the ratio of specific heats of air?

(A) 1.29

(B) 1.40

(C) 1.62

(D) 1.51

 

17-Which of the following is the characteristic feature of a quasi-static process?

(A) Infinite slowness

(B) Rapidity

(C) Stability

(D) Stationary existence

 

18-Atmospheric pressure is equal to

(A) 1.013 bar

(B) 101.3 kN/m2

(C) 70 mm of Hg

(D) All of the above

 

19-Which of the following is not a renewable source of energy?

(A) Solar energy

(B) Tidal energy

(C) Wind energy

(D) Fossil fuels

 

20-Which of the following is not a thermodynamic property?

(A) Pressure

(B) Temperature

(C) Heat

(D) Specific volume

 

ANSWERS:

1-(A), 2-(C), 3-(A), 4-(B), 5-(B), 6-(C), 7-(B), 8-(A), 9-(B), 10-(B), 11-(A), 12-(D), 13-(D), 14-(A), 15-(C), 16-(B), 17-(A), 18-(D), 19-(D), 20-(C)