Chemistry Multiple Choice Questions (MCQ)

Chemistry Multiple Choice Questions (MCQ)

1-A system in which no thermal energy passes into or out of the system is called

(A) a reversible system

(B) a closed system

(C) an open system

(D) adiabatic system

 

2-Following is common salt

(A) K2O

(B) TiO2

(C) ZnS

(D) NaCl

 

3-NaCl is an example of

(A) Molecular solid

(B) Metallic solid

(C) Ionic solid

(D) Covalent solid

 

4-The difference in the potential energy between the reactants and the activated complex is

(A) Potential energy

(B) Threshold energy

(C) Free energy

(D) Activation energy

 

5-The emf of the standard hydrogen electrode is ___ volts.

(A) 3

(B) 2

(C) 1

(D) 0

 

6-The reference material used in NMR spectroscopy

(A) Nicol

(B) DPPH

(C) KBr

(D) TMS

 

7-Following is the source of NMR spectrum

(A) Radio frequency

(B) Gamma rays

(C) Infrared region

(D) Microwave

 

8-If a nucleus does not spin, then its spin quantum number is

(A) 1.5

(B) 2

(C) 1

(D) 0

 

9-Disinfectant used for domestic and hospital use is

(A) Chloramine

(B) Salicylol

(C) Chlorol

(D) Lysol

 

10-Which inorganic gas is used as anesthetics?

(A) N2O4

(B) NO

(C) NO2

(D) N2O

 

11-Which element has the highest first ionization energy?

(A) Ar

(B) Cl

(C) CS

(D) Li

 

12-What is the shape of p-orbital?

(A) oval

(B) dumb-bell

(C) linear

(D) spherical

 

13-The rate of reaction will ___ with the increase in temperature.

(A) zero

(B) remain same

(C) increase

(D) decrease

 

ANSWERS:

1-(D), 2-(D), 3-(C), 4-(D), 5-(D), 6-(D), 7-(A), 8-(D), 9-(D), 10-(D), 11-(A), 12-(B), 13-(C)