Draughtsman Civil Multiple Choice Questions

Draughtsman Civil Multiple Choice Questions (MCQ)

1- The effective floor area available for use within a residential apartment, is known as

(A) Built-up Area

(B) Carpet Area

(C) Plinth Area

(D) Super Built-up Area

 

2- Which of the following is NOT a spatial theory of land use planning?

(A) Concentric Zone theory

(B) Multiple Nuclei Theory

(C) Centripetal Theory

(D) Sector Theory

 

3- Gantt Chart DOES NOT provide information about

(A) Progress of Work

(B) Duration of Jobs

(C) Interdependency of Jobs

(D) None of the above

 

4- In how many days, complete compressive strength of concrete can be measured?

(A) 14

(B) 25

(C) 28

(D) 40

 

5- Identify which is NOT a green building rating system

(A) LEED

(B) CASBEE

(C) DAYSIM

(D) GRIHA

 

6- Which of the following is not the shape of a girder?

(A) N Shape

(B) Z Shape

(C) I Shape

(D) Box Shape

 

7- The construction technique ‘toothing’ is used in:

(A) Wood construction

(B) Brick masonry

(C) Steel construction

(D) Reinforced cement concrete construction

 

8- Which of the following order is part of Roman order, but not Greek order?

(A) Doric

(B) Ionic

(C) Corinthian

(D) Composite

 

9- In AutoCAD, the maximum number of points which can be snapped in a circle using OSNAP command is

(A) 1

(B) 3

(C) 4

(D) 5

 

10- Oculus is the prominent feature of which of the following buildings?

(A) Parthenon, Greece

(B) Temple of Zeus, Aizanoi

(C) Pantheon, Rome

(D) Garni Temple, Armenia

 

11- In escalators, the angle of inclination with the horizontal plane should be in the range of:

(A) 5°-10°

(B) 20°-30°

(C) 30°-35°

(D) 10°-15°

 

ANSWERS:

1-(B), 2-(C), 3-(C), 4-(C), 5-(C), 6-(A), 7-(B), 8-(D), 9-(D), 10-(C), 11-(C)