Economics – Multiple Choice Questions (MCQ) with Answers

73-Which five year plan in India gave emphasis on Co-operative Federalism?

  1. Ninth five year plan
  2. Tenth five year plan
  3. Eleventh five year plan
  4. Twelfth five year plan

(Ans: a)

 

74-Which Five year plan in India had ‘poverty alleviation’ as one of its objectives?

  1. First five year plan
  2. Third five year plan
  3. Fifth five year plan
  4. Seventh five year plan

(Ans: c)

 

75-Who has contributed the modem theory of interest rate determination?

  1. Paul A. Samuelson
  2. Gunnar Myrdal
  3. Knut Wicksell
  4. J.R. Hicks

(Ans: d)

 

76-Whose name is associated with the “Uncertainty-bearing theory of profit”?

  1. J. Schumpeter
  2. F.H. Knight
  3. J.B. Clark
  4. F.W. Watker

(Ans: b)

 

77-Who has sought to measure Consumer’s Surplus with the help of indifference curve technique?

  1. Alfred Marshall
  2. Edgeworth
  3. J.R. Hick
  4. Pareto

(Ans: c)

 

78-Who among the following has given the modem theory of distribution?

  1. Nicholas Kaldor
  2. Wicksteed
  3. David Ricardo
  4. Mrs. Joan Robinson

(Ans: a)

 

79-ln a free enterprise economy, which among the following are the determinants of Investment?

  1. Rate of interest
  2. Marginal efficiency of capital
  3. Both A and B
  4. None of the above

(Ans: c)

 

80- _____ factors determine the position and slope of consumption curve.

  1. Objective
  2. Subjective
  3. Both A and B
  4. None of the above

(Ans: b)

 

81-Keynes believed that the equality between savings and investment is brought about by:

  1. Rate of interest
  2. Changes in income
  3. Availability of capital
  4. Marginal efficiency of investment

(Ans: b)

 

82-Which among the following is NOT an assumption of Pareto optimality?

  1. Every consumer wishes to maximize his level of satisfaction.
  2. All the factors of production are used in the production of every commodity.
  3. Conditions of perfect competition exist making all the factors of production perfectly mobile
  4. The concept of utility is cardinal and cardinal utility function of every consumer is given.

(Ans: d)

 

83-“Money is a matter of functions four, a medium, a measure, a standard and _______”. What is the fourth function of money indicated in this popular phrase?

  1. A stock
  2. A flow
  3. A store
  4. A payment

(Ans: c)

 

84-Which of the following measure of the high-power money supply (H) has been used by RBI of India

  1. Currency held by the public + Other deposits with the RBI
  2. Cash reserves of the commercial banks + Other deposits with the RBI
  3. Currency held by the public + cash reserves of the commercial banks + other deposits with the RBI
  4. Currency held by the public + cash reserves of the commercial banks + Time deposits of the commercial banks + other deposits with the RBI

(Ans: c)