Electrical Engineering MCQ Questions

Electrical Engineering MCQ Questions and Answers for Competitive Examinations. 

1- The device used for measurement of temperatures exceeding 1500°C is

(A) Thermopile

(B) Thermocouple

(C) Radiation Pyrometer

(D) Resistance Temperature Detector

 

2- Synchronous motor operates at

(A) Unity power factor only

(B) Lagging power factor only

(C) Leading power factor only

(D) All of the above

 

3- Logic circuits are

(A) hybrid circuits

(B) analog circuits

(C) digital circuits

(D) none of the above

 

4- Following is (are) the desirable static characteristics of a measuring system

(A) Reproducibility

(B) Accuracy

(C) Sensitivity

(D) All of the above

 

5- Most suitable motor for electric traction is

(A) DC shunt motor

(B) DC series motor

(C) DC compound motor

(D) All of the above

 

6- The power factor of an alternator depends on

(A) armature losses

(B) core losses

(C) speed of rotor

(D) type of load

 

7- Hydraulic power of a pump is

(A) proportional to square of density of fluid

(B) not affected by density of fluid

(C) inversely proportional to density of fluid

(D) proportional to density of fluid

 

8- Which of the following motors is used in conventional ceiling fan?

(A) Induction motor

(B) Series motor

(C) Synchronous motor

(D) Universal motor

 

9- Power output of a fan is based on

(A) Air temperature

(B) Air flow rate

(C) Fan volume and fan total pressure

(D) All of the above

 

10- Following is the value of average resistance of human body

(A) 10 ohm

(B) 100 ohm

(C) 1000 ohm

(D) 10000 ohm

 

11- Peterson coil is used for

(A) connecting two interconnected systems

(B) grounding of system neutral

(C) reducing fault of system

(D) none of the above

 

12- Busbars are mainly made of

(A) Nickel

(B) Iron

(C) Lead

(D) Aluminium

 

13- MCCB stands for ___ circuit breaker.

(A) moulded case

(B) modulated case

(C) mains case

(D) mixed case

 

14- What type of relay is best suited for protection of radial feeders?

(A) earth leakage

(B) induction type

(C) definite time current

(D) overload

 

15- The unit of Reactive power is

(A) KW

(B) KVA

(C) VAR

(D) KWH

 

16- Which one of the following bridges is used for measurement of dielectric loss and power factor of a capacitor?

(A) Schering bridge

(B) De Sauty’s bridge

(C) Anderson bridge

(D) Maxwell’s bridge

 

17- Pole changing method of speed control is used in

(A) squirrel cage induction motor

(B) dc series motor

(C) dc shunt motor

(D) slip ring induction motor

 

18- Which of the following horsepower is obtained from motor shaft?

(A) overall output

(B) Friction Horse Power (FHP)

(C) Brake Horse Power (BHP)

(D) Indicated Horse Power (IHP)

 

19- Accumulator is

(A) keyboard

(B) counter

(C) register

(D) both counter and register

 

20- The power of a solar cell is supplied at a voltage of

(A) 0.5-0.6 V

(B) 5-6 V

(C) 50-60 V

(D) 500-600 V

 

ANSWERS:

1-(C), 2-(A), 3-(C), 4-(D), 5-(B), 6-(D), 7-(D), 8-(A), 9-(C), 10-(C), 11-(B), 12-(D), 13-(A), 14-(B), 15-(C), 16-(A), 17-(A), 18-(C), 19-(C), 20-(A)