Engineering Materials Multiple Choice Questions (MCQ)

Engineering Materials Multiple Choice Questions (MCQ)

1- Which metal other than Aluminium is the major component of Y-Alloy?

(A) Copper

(B) Chromium

(C) Xenon

(D) Boron

 

2- Which one of the following is a main component in ferrous metals?

(A) Zinc

(B) Tin

(C) Copper

(D) Iron

 

3- Which of the following belongs to Non-Ferrous metals?

(A) Carbon Steel

(B) Aluminium

(C) Cast Iron

(D) Steel

 

4- Which of the following iron refers to vermicular iron?

(A) Direct reduced iron

(B) Merchant Pig iron

(C) Compacted graphite cast iron

(D) Pig iron

 

5- Which among the following iron-ores have the chemical formula Fe3O4?

(A) Magnetite

(B) Siderite

(C) Limonite

(D) Hematite

 

6- A point defect in an ionic crystal where a pair of positive and negative ions leave their lattice sites is called a/an ___ .

(A) Frenkel defect

(B) Schottky defect

(C) Interstitial defect

(D) Vacancy

 

7- Which of the below metals have a face centered cubic structure (FCC) at room temperature?

(A) Barium

(B) Zinc

(C) Lithium

(D) Copper

 

8- Which of the following process is used to eliminate coarse grain structure of a metal?

(A) Softening

(B) Hardening

(C) Normalizing

(D) Annealing

 

9- Which type of heat treatment is used to improve the machinability of a metal by softening?

(A) Case hardening

(B) Annealing

(C) Tempering

(D) Hardening

 

10- Which one of the following is an example of Glass-Ceramics?

(A) Porcelain

(B) Silicon carbide

(C) Alumina

(D) Pyrosil

 

11- Which one of the following is an example of super alloy?

(A) Inconel

(B) Niobium

(C) Molybdenum

(D) Tungsten

 

12- Which one of the following elements possess Face-centered Cubic (FCC) structure?

(A) Cadmium

(B) Chromium

(C) Aluminium

(D) Manganese

 

13- The heat treatment process, in which a material is taken to an elevated temperature for a specific period and then quenched is ___ .

(A) Normalizing

(B) Hardening

(C) Tempering

(D) Annealing

 

14- The coordination number in FCC (Face-Centered Cubic) structure is ___ and it has ___ atoms per unit cell.

(A) 4, 2

(B) 12, 6

(C) 12, 4

(D) 4, 4

 

15- Which one of the following elements should be added to Nickel – Based super alloy to strengthen it?

(A) Titanium

(B) Copper

(C) Iron

(D) Tungsten

 

16- What is meant by “Quenching of metal” in heat treatment process?

(A) The metal is heated

(B) The metal is fused

(C) The metal is made into sheets.

(D) The metal is cooled

 

17- Which metal is used to coat on the iron in galvanization process?

(A) Gold

(B) Zinc

(C) Silver

(D) Nickel

 

18- Number of atoms per unit cell in body – centered cubic (bcc) is:

(A) Two

(B) Four

(C) Six

(D) Eight

 

19- Which carbon steel is used for making cutting tools, and springs?

(A) Medium Carbon Steel

(B) Soft Carbon Steel

(C) High Carbon Steel

(D) Low Carbon Steel

 

20- The maximum amount of the strain energy which can be stored in the body up to the elastic limit is known as ___ .

(A) Modulus of resilience (Torsional Loading)

(B) Proof resilience

(C) Modulus of resilience (Shear Loading)

(D) Resilience

 

ANSWERS:

1-(A), 2-(D), 3-(B), 4-(C), 5-(A), 6-(B), 7-(D), 8-(C), 9-(B), 10-(D), 11-(A), 12-(C), 13-(D), 14-(C), 15-(A), 16-(D), 17-(B), 18-(A), 19-(C), 20-(B)