Fluid Machinery MCQ Questions and Answers

Fluid Machinery MCQ Questions and Answers

1- In a centrifugal pump casing, the direction of flow of water leaving, is

(A) vortex

(B) radial

(C) rectilinear

(D) centrifugal

 

2- The purpose of using Multistage centrifugal pump is to obtain

(A) high head

(B) high discharge

(C) high efficiency

(D) high head and discharge

 

3- Power required to drive a centrifugal pump is proportional to

(Where N is speed in rpm)

(A) 1/N2

(B) 1/N3

(C) N2

(D) N3

 

4- Which of the following pumps has low specific speed?

(A) axial flow pump

(B) mixed flow pump

(C) centrifugal pump

(D) all of the above

 

5- The discharge of a centrifugal pump is proportional to

(Where D is the impeller diameter)

(A) D

(B) D2

(C) 1/D

(D) 1/D2

 

6- The delivery head of a centrifugal pump is proportional to

(Where N is speed in rpm)

(A) 1/N  

(B) 1/N2

(C) N

(D) N2

 

7- To obtain the maximum efficiency in centrifugal pumps, the blades are

(A) straight

(B) bent backward

(C) bent forward

(D) given airfoil shape

 

8- In centrifugal pump, the liquid enters the pump

(A) from sides

(B) at the centre

(C) at the top

(D) at the bottom

 

9- Which of the following turbines has medium specific speed

(A) Impulse turbine

(B) Propeller turbine

(C) Francis turbine

(D) All of the above

 

10- In centrifugal pump impeller, the optimum value of vane exit angle, is

(A) 05° – 10°

(B) 10° – 15°

(C) 15° – 20°

(D) 20° – 25°

 

11- Which of the following turbines has high specific speed

(A) Impulse turbine

(B) Propeller turbine

(C) Francis turbine

(D) All of the above

 

12- Which of the following pumps has medium specific speed?

(A) Axial flow pump

(B) Mixed flow pump

(C) Centrifugal pump

(D) All of the above

 

13- Which of the following turbines has low specific speed?

(A) Impulse turbine

(B) Propeller turbine

(C) Francis turbine

(D) All of the above

 

14- Which of the following pumps has high specific speed?

(A) Centrifugal pump

(B) Axial flow pump

(C) Mixed flow pump

(D) All of the above

 

15- Which of the following pump is used for pumping viscous oil

(A) screw pump

(B) centrifugal pump

(C) reciprocating pump

(D) all of the above

 

16- The specific speed of a turbine depends upon

(A) speed and power

(B) power and head

(C) speed and head

(D) speed, power and head

 

17- Pelton wheels are used for a minimum of ___ m of head.

(A) 100

(B) 120

(C) 140

(D) 180 and above

 

18- Impulse turbine is used for ___ head.

(A) low

(B) medium

(C) high

(D) all of the above

 

19- Francis turbine is best suited for head of ___ meters.

(A) 40

(B) 60

(C) 100

(D) 24 to 180

 

20- Propeller turbine is best suited for head of ___ meters.

(A) up to 30

(B) 60

(C) 100

(D) 180

 

ANSWERS:

1-(A), 2-(A), 3-(D), 4-(C), 5-(B), 6-(D), 7-(B), 8-(B), 9-(C), 10-(D), 11-(B), 12-(B), 13-(A), 14-(B), 15-(A), 16-(D), 17-(D), 18-(C), 19-(D), 20-(A)