Fluid Mechanics Questions and Answers

16-Orifice meter is used to measure

(A) Discharge

(B) Average velocity

(C) Velocity at a point

(D) Pressure at a point

 

17-In any Hydro Power plant, the energy conversion takes place in a sequence of

(A) ME – KE – PE – EE

(B) PE – ME – EE – KE

(C) PE – KE – ME – EE

(D) EE – PE – ME – KE

 

18-A Rotameter is used to measure

(A) Viscosity of fluids

(B) Density of fluids

(C) Flow rate of fluids

(D) Energy of fluids

 

19-Navier strokes equations are useful in the analysis of

(A) Turbulent flows

(B) Viscous flows

(C) Vortex flows

(D) Rotational flows

 

20-Water flowing through variable cross section has velocity of 2m/s at a cross sectional area of 0.4m2. The velocity of water at a cross sectional area of 0.1m2 is

(A) 4 m/s

(B) 2 m/s

(C) 1 m/s

(D) 8 m/s

 

21-Which of the following is not an application of Bernoulli’s equation?

(A) Venturi meter

(B) Orifice

(C) Anaemometer

(D) Pitot tube

 

22-Which of the following is not a turbulent model?

(A) Prandtl mixing length model

(B) K-ε model

(C) Large eddy simulation

(D) Steady flow model

 

23-The continuity equation represents conservation of

(A) Mass

(B) Momentum

(C) Energy

(D) Velocity

 

24-Which dimensionless number has significant role in defining laminar and turbulent flow system

(A) Prandtl number

(B) Reynolds number

(C) Nusselt number

(D) Froude’s number

 

25-For the laminar flow through pipe (Re<2000) the friction is equal to

(A) 32/Re

(B) 16Re

(C) 64/Re

(D) 128/Re

 

26-Spherical shape of droplets of mercury is due to

(A) high density

(B) high surface tension

(C) high adhesion

(D) low vapour pressure

 

27-A stagnation point is a point

(A) Where the pressure is zero

(B) Where the total energy is zero

(C) Where the velocity of flow reduces to zero

(D) Where the total energy is maximum

 

28-The existence of boundary layer is on account of

(A) fluid density

(B) gravitational effect

(C) fluid viscosity

(D) surface tension

 

29-Water hammer is a phenomenon which is caused by

(A) Sudden opening of a valve in pipeline

(B) Sudden closure of a valve in pipeline

(C) Incompressibility of fluid

(D) The pipe material being elastic

 

ANSWERS:

16-(A), 17-(C), 18-(C), 19-(B), 20-(D), 21-(C), 22-(D), 23-(A), 24-(B), 25-(C), 26-(B), 27-(C), 28-(C), 29-(B)