General Aptitude Multiple Choice Questions

General Aptitude Multiple Choice Questions

1-The number of times 3 appear, number writing from 1 to 1000, is:

(A) 243

(B) 246

(C) 297

(D) 300

2-In a factory, capacity of a solution tank A is 70% of the capacity of the another tank B. If Tank A’s full capacity is 14000 gallons and at one particular moment it is 80% full and Tank B is 40% full. How many more gallons of solution are in tank A than in Tank B?

(A) 4200 Gallons

(B) 3200 Gallons

(C) 2800 Gallons

(D) 6300 Gallons

3-The least multiple of 7, which leaves a remainder of 4, when divided by 6, 9, 15 and 18, is:

(A) 844

(B) 704

(C) 364

(D) 94

4-A sum of Rs. 2,100 has to be used to give seven cash prizes to the students. If each prize is Rs. 20 less than its preceding prize, then number of times maximum prize amount is more than minimum prize amounts, is:

(A) 1.2

(B) 1.3

(C) 1.5

(D) 2

5-If the interior angles of five-sided polygon are in the ratio 1:2:3:4:5, then sum (in degrees) of measures of smallest and largest angles, is:

(A) 216

(B) 252

(C) 108

(D) 324

6-A sum of Rs. 10 is lend to be returned in 11 monthly instalments of Rs. 1 each, interest being simple. The rate of interest charged, is:

(A) 9(1/11)%

(B) 10%

(C) 21(9/11)%

(D) 22%

7-There are 65 students in the class and Rs. 39 are to be distributed among them so that each boy gets 80 paise and each girl gets 30 paise. The ratio of number of boys to number of girls in the class, is:

(A) 3:2

(B) 4:1

(C) 2:3

(D) 1:4

8-The remainder when a number 2851 x (2862)2 x (2873)3 is divided by 23, is:

(A) 5

(B) 17

(C) 18

(D) 19

9-The number of zeroes at the end of the number obtained, by multiplying the numbers from 1 to 100 will be

(A) 16

(B) 20

(C) 24

(D) 36

10-A person makes a profit of 20% by selling an article. The percentage change in profit, if he purchased the article at 20% less and sell it 10% more, is:

(A) 50%

(B) 8%

(C) 15%

(D) 20%

11-The triangle ABC with perimeter 56 and sides BC=x+1, AB=4x and AC=5(x-1) is of type:

(A) Right angle triangle

(B) Obtuse angle triangle

(C) Equilateral triangle

(D) Isosceles triangle

12-The first bunch of bananas has 1.3 times excess to as many bananas as in the second bunch. If difference of bananas in two bunches is 12, then total number of bananas in two bunches, is:

(A) 46

(B) 40

(C) 63

(D) 92

13-The sum of ages of father and son is 45 years. Five years ago the product of their ages was four times the father’s age at that time. The twice the difference, of father and son’s age is:

(A) 72

(B) 45

(C) 90

(D) 54

14-In cyclic quadrilateral WXYZ, the measure of angle Z is 10 more than twice the average of the measures of other three angles. The measure of angle X, is

(A) 150

(B) 30

(C) 120

(D) 60

15-Brand I solution of sugar syrup has 15% sugar and another brand II, solution has 5% sugar. The quantity in litres of the second solution, must be added to 20 litres of first solution to make a solution of 10% is:

(A) 5

(B) 10

(C) 15

(D) 20

16-The number of different pizza orders can a customer place, if he has options with 3 different crusts, 2 sauces and 10 different toppings are:

(A) 60

(B) 120

(C) 64

(D) 216

17-Kanika said to her friend that yesterday, I attended the birthday party of the son of the only son-in-law of my mother’s mother. How is Kanika related to the man whose birthday party she attended?

(A) Daughter

(B) Mother

(C) Sister

(D) Niece

18-The next number in series 2, 3/2, 10/3, 15/4, 26/5, …….. , is:

(A) 35/6

(B) 37/6

(C) 47/6

(D) 53/6

19-The three of the following are alike in a certain way so as to form a similar group. Which one does not belong to that group?

(A) Plant

(B) Branch

(C) Root

(D) Leaf

20-If the sum of squares of 3 different numbers is 1, then the sum of their product taken two at a time, lies in between:

(A) -1/2 and 1

(B) ½ and 3/4

(C) ½ and 1

(D) -1/2 and 3/2

21-The shoe is related to leather in the same way as ‘Rubber’ is related to:

(A) Plastic

(B) Latex

(C) Polythene

(D) Sleeper

22-Nupur walks 9 km East, turns South-West and walks another 8 km. She again takes a turn towards North-West and walks another 4 km. In which direction from her starting point is she standing now:

(A) South-East

(B) North-East

(C) West

(D) East

23-The sequence of missing alphabets in the series PQR_ | _RSP |RS_ _ | SPQ _ is:

(A) SQQPR

(B) TTSQR

(C) SSQQR

(D) SQPQR

24-In a chess tournament each player will play with all other players twice. If total matches played in the tournament are 272, then the number of players who participated is:

(A) 16

(B) 17

(C) 19

(D) 23

25-If the word ‘TEMPLE’ is coded as ‘VHQURL’, then code for word ‘SITARAM’, is:

(A) ULXFXHU

(B) ULXFYHU

(C) ULXGXHV

(D) ULXFXHV

26-The difference between the interest received from two different banks on Rs. 750 for 2 years is Rs. 90. The difference between simple interest rate charged by two banks is:

(A) 2%

(B) 4%

(C) 6%

(D) 8%

27-The smallest number which when increased by 5 is completely divisible by 8, 11, and 24, is:

(A) 243

(B) 259

(C) 289

(D) 303

28-A piece of work can be done by 6 men and 5 women in 6 days or 3 men and 4 women in 10 days. It can be done by 9 men and 15 women in:

(A) 8 days

(B) 5 days

(C) 3 days

(D) 2 days

29-Suppose B takes 10% less time than A, to cover the same distance. If A walks at a rate 0f 9 km/h, then the speed of B in m/sec., is:

(A) 25/9

(B) 19/9

(C) 34/9

(D) 50/9

30-Three numbers are such that first is twice the second and is half of the third. If the average of three numbers is 56, the three numbers are in order are:

(A) 48, 24, 96

(B) 96, 48, 24

(C) 96, 24, 48

(D) 48, 96, 24

ANSWERS:

1-(D), 2-(B), 3-(C), 4-(C), 5-(A), 6-(C), 7-(A), 8-(C), 9-(C), 10-(D), 11-(A), 12-(D), 13-(C), 14-(B), 15-(D), 16-(A), 17-(C), 18-(A), 19-(A), 20-(A), 21-(B), 22-(A), 23-(D), 24-(B), 25-(A), 26-(C), 27-(B), 28-(C), 29-(A), 30-(A)