General Awareness MCQ Quiz Questions

General Awareness MCQ Quiz Questions

1- How long is a Half Marathon?

(A) 19 Km

(B) 21 Km

(C) 22 Km

(D) 23 Km

 

2- Haemoglobin is

(A) an iron compound

(B) a magnesium compound

(C) a cobalt compound

(D) a copper compound

 

3- The disease transmitted by blood

(A) Polio

(B) AIDS

(C) Tuberculosis

(D) Cholera

 

4- Night blindness is due to lack of

(A) Vitamin A

(B) Vitamin B

(C) Vitamin C

(D) Vitamin D

 

5- Which disease causing germ borne by Anopheles Mosquito?

(A) Filaria

(B) Malaria

(C) Encephalitis

(D) Dengue

 

6- How many important muscles are there in the human body?

(A) 839

(B) 739

(C) 639

(D) 539

 

7- Hair in human body is made of the same substance as

(A) Skin

(B) Knee

(C) Teeth

(D) Finger nails

 

8- Zika virus disease transmitted through

(A) Bird

(B) Cat

(C) Dog

(D) Mosquito

 

9- Person having ___ blood group has been considered as universal blood donor.

(A) O

(B) A

(C) B

(D) AB

 

10- The solar cooker works on the same principle as

(A) Galvanometer

(B) Greenhouse

(C) Pyrometer

(D) Bolometer

 

11- The image formed by a plane mirror is

(A) real and inverted

(B) virtual and erect

(C) virtual and inverted

(D) real and erect

 

12- World Consumer Rights day is on

(A) 15th April

(B) 15th May

(C) 15th June

(D) 15th March

 

13- An orthopedist deals with

(A) Childbirth

(B) Bones

(C) Lungs

(D) Eyes

 

14- Which of the following material is used for safety from nuclear radiation

(A) Lead

(B) Aluminium

(C) Copper

(D) Germanium

 

15- Deficiency of Vitamin-D results in

(A) hair fall

(B) scurvy

(C) rickets

(D) night blindness

 

ANSWERS:

1-(B), 2-(A), 3-(B), 4-(A), 5-(B), 6-(C), 7-(D), 8-(D), 9-(A), 10-(B), 11-(B), 12-(D), 13-(B), 14-(A), 15-(C)