General Awareness MCQ Quiz Questions

16- The term PVC used in plastic industry stands for

(A) Phospho vinyl chloride

(B) Phosphor vanadium chloride

(C) Polyvinyl carbonate

(D) Polyvinyl chloride

 

17- Ombudsman institution was originated in

(A) France

(B) Sweden

(C) Switzerland

(D) Denmark

 

18- The speed of sound is faster in

(A) vacuum

(B) gases

(C) liquids

(D) solids

 

19- Life span of red blood cells is ___ days.

(A) 480

(B) 240

(C) 120

(D) 60

 

20- The number of milk teeth in man is

(A) 10

(B) 15

(C) 20

(D) 23

 

21- The main respiratory organ of whale is

(A) Lungs

(B) Gills

(C) Integuments

(D) None of the above

 

22- Following is the main ingredient of cement.

(A) Ash

(B) Clay

(C) Limestone

(D) Gypsum

 

23- Which of the following food gives more calories per unit of mass?

(A) Water

(B) Fat

(C) Carbohydrates

(D) Protein

 

24- World Day for War Orphans, is marked on

(A) 5th January

(B) 6th January

(C) 7th January

(D) 8th January

 

25- Incandescent light bulbs are filled with 

(A) Oxygen

(B) Carbon Monoxide

(C) Argon

(D) Hydrogen

 

26- Tender coconut water is rich in the following mineral?

(A) Iron

(B) Sodium

(C) Potassium

(D) All of the above

 

27- World Tsunami Awareness Day is observed on

(A) 5th November

(B) 6th November

(C) 7th November

(D) 8th November

 

28- Which of the following chemical is used for artificial ripening of green fruit?

(A) Methane

(B) Propane

(C) Acetylene

(D) Ethylene

 

29- Which of the following vegetables has a much higher protein content than the others?

(A) Turnips

(B) Haricot beans

(C) Spinach

(D) Potatoes

 

30- Which of the following vitamins dissolves in water?

(A) K

(B) Thiamin

(C) Retinol

(D) D

 

ANSWERS:

16-(D), 17-(B), 18-(D), 19-(C), 20-(C), 21-(A), 22-(C), 23-(B), 24-(B), 25-(C), 26-(C), 27-(A), 28-(D), 29-(B), 30-(B)