General Awareness Multiple Choice Questions

General Awareness Multiple Choice Questions

1-Petroleum is found in which type of rocks?

(A) Marshy land

(B) Metamorphic rocks

(C) Sedimentary rocks

(D) Igneous rocks

 

2-The motion of rotation of the earth is also known as ____________ motion.

(A) Weekly

(B) Yearly

(C) Daily

(D) Monthly

 

3-From the juice of which tree is Turpentine made?

(A) Germplasm

(B) Pines

(C) Acacia

(D) Eucalyptus

 

4-What is Vinegar?

(A) Acetic acid

(B) Picric acid

(C) Alcoholic acid

(D) None of the above

 

5-By what name is the lake created by sea-water known?

(A) Bay

(B) Lagoon

(C) Weir

(D) Lake

 

6-Which is the substance that prevents clotting of blood in blood vessels?

(A) Pespin

(B) Thyroxin

(C) Haemoglobin

(D) Heparin

 

7-Which of the following is not a parasite?

(A) Housefly

(B) Tick

(C) Mosquito

(D) Louse

 

8-Artificial silk is also called as

(A) Nylon

(B) Fiber Glass

(C) Rayon

(D) Decron

 

9-Celsius and Fahrenheit show the same temperature at

(A) 60°

(B) 50°

(C) 40°

(D) 30°

 

10-Which of the following elements is excreted through human sweat?

(A) Ammonia

(B) Carbon

(C) Iron

(D) Sulphur

 

11-What does airbag used for safety of car driver contain?

(A) Sodium Peroxide

(B) Sodium Nitrite

(C) Sodium Bicarbonate

(D) Sodium Azide

 

12-Which of the following countries is declared as “Carbon negative country”?

(A) Bhutan

(B) Madagascar

(C) Greenland

(D) Iceland

 

13-Which of the following types of coal is of the highest rank in terms of carbon percentage?

(A) Subbituminous

(B) Lignite

(C) Bituminous

(D) Anthracite

 

14-Which of the following is not a disease caused by virus?

(A) Rabies

(B) Mumps

(C) Measles

(D) Diphtheria

 

15-Which of the following is not cyclic in an ecosystem?

(A) Energy

(B) Oxygen

(C) Water

(D) Carbon

 

16-Seismic waves travel fastest in _______ among the following.

(A) Liquid and Gas

(B) Gas

(C) Liquid

(D) Solid

 

17-The application of biotechnology to make industrial processes more efficient is called _______.

(A) Red Biotechnology

(B) White Biotechnology

(C) Blue Biotechnology

(D) Green Biotechnology

 

18-Which of the following non-metals remains liquid at room-temperature?

(A) Bromine

(B) Phosphorous

(C) Chlorine

(D) Helium

 

19-Brass is a mixture of _______ and _______.

(A) Copper and Iron

(B) Copper and Zinc

(C) Copper and Aluminium

(D) Copper and Tin

 

20-There is high concentration of _______ and _______ in hard water.

(A) Potassium and Magnesium

(B) Calcium and Magnesium

(C) Sodium and Calcium

(D) Sodium and Potassium

 

ANSWERS:

1-(C), 2-(C), 3-(B), 4-(A), 5-(B), 6-(D), 7-(A), 8-(A), 9-(C), 10-(D), 11-(D), 12-(A), 13-(D), 14-(D), 15-(A), 16-(D), 17-(B), 18-(A), 19-(B), 20-(B)