General Awareness Quiz Questions

General Awareness Quiz Questions and Answers

1-Which one of the following is a primary rock?

(A) Metamorphic

(B) Sedimentary

(C) Igneous

(D) None of the above

 

2-1° of latitude represents

(A) 81 km

(B) 111 km

(C) 121 km

(D) 221 km

 

3-The highest plateau in the world is

(A) Pamir Plateau

(B) Potwar Plateau

(C) Colorado Plateau

(D) Patagonia Plateau

 

4-Which of the following is the brightest planet?

(A) Jupiter

(B) Mars

(C) Venus

(D) Mercury

 

5-From which of the following metamorphic rocks originate?

(A) Sedimentary rocks

(B) Igneous rocks

(C) both (A) and (B)

(D) None of the above

 

6-The term ‘midnight sun’ means

(A) Sun shining in the polar circle for long time

(B) bright moon

(C) twilight

(D) rising sun

 

7-The reason for drifting apart of continents is  

(A) Tectonic activities

(B) Volcanic eruptions

(C) Folding of rocks

(D) cyclones

 

8-Which of the following planet has nearly as big as that of earth?

(A) Pluto 

(B) Mars

(C) Mercury

(D) Venus

 

9- ___ of the Earth’s land surface is desert.

(A) 1/2

(B) 1/3

(C) 1/4

(D) 1/5

 

10-Which of the following is the outermost layer of the Sun?

(A) Mesosphere

(B) Chromosphere

(C) Lithosphere

(D) Corona

 

11-The largest temperature desert in the world is

(A) Turkmen desert

(B) Gobi desert

(C) Sahara desert

(D) Patagonian desert

 

12-One astronomical unit is the average distance between the

(A) sun and the moon

(B) sun and the earth

(C) venus and the earth

(D) mercury and the sun

 

13-Who suggested the Big Bang theory for the first time

(A) Edwin Hubble

(B) Belgian priest

(C) Greek thinkers

(D) None of the above

 

14-Following is the second most abundant metal present in the earth’s surface.

(A) Copper

(B) Aluminium

(C) Zinc

(D) Iron

 

15-Most commonly used unit for measuring distance between galaxies

(A) Kilometers

(B) Nautical mile

(C) Light years

(D) Megaparsec

 

16- ___ is the International Date Line.

(A) 180° longitude

(B) 90° east longitude

(C) 0° longitude

(D) Equator

 

17-Milky way is ___ galaxy.

(A) elliptical

(B) spiral

(C) globular

(D) irregular

 

18-Epicentre is related to

(A) Cyclone

(B) Volcano

(C) Earthquake

(D) All of the above

 

19-Following are the largest known galaxies in the universe

(A) Merged galaxies

(B) Elliptical galaxies

(C) Spiral galaxies

(D) None of the above

 

20-Which of the following is the world’s most active volcano?

(A) Fujiyama

(B) Kilauea

(C) Vesuvius

(D) Cotopaxi

 

ANSWERS:

1-(C), 2-(B), 3-(A), 4-(A), 5-(C), 6-(A), 7-(A), 8-(D), 9-(B), 10-(D), 11-(D), 12-(B), 13-(B), 14-(B), 15-(D), 16-(A), 17-(B), 18-(C), 19-(B), 20-(B)