General Knowledge MCQ Questions

General Knowledge MCQ Questions

1-A particle having at least one dimension less than 10-7 meter, is known as

(A) Micro particle

(B) Milli particle

(C) Nano particle

(D) Macro particle

 

2-Match column-I with Column-II and choose the correct answer using the codes given below:

Column-I Column-II
a. Grape sugar i. Fructose
b. Fruit sugar ii. Sucrose
c. Milk sugar iii. Natural sweetener
d. Table sugar iv. Glucose
e. Stevia v. Lactose

(A) a-ii, b-iv, c-v, d-iii, e-i

(B) a-i, b-iii, c-iv, d-v, e-ii

(C) a-iv, b-i, c-v, d-ii, e-iii

(D) a-i, b-iv, c-v, d-iii, e-ii

 

3-The total amount of green-house gases produced, to directly and indirectly support human activities is referred to as

(A) Carbon dioxide index

(B) Carbon footprint

(C) Carbon sequestration

(D) Carbon capture

 

4-Which of the following environmental pollutants are responsible for “acid rain”?

(A) Carbon dioxide and Nitrogen

(B) Carbon monoxide and carbon dioxide

(C) Nitrous oxide and sulphur dioxide

(D) Ozone and Carbon dioxide

 

5-The basis of DNA finger printing is

(A) The double helix

(B) Errors in base sequence

(C) DNA replication

(D) DNA Polymorphism

 

6-Which of the following statement is incorrect in reference to compost?

(A) In this, biodegradable waste is decomposed in pits

(B) It is rich in organic matter and nutrients

(C) The process of decomposition in pits is slowed down by earthworms

(D) The waste material decomposed is farm waste material like livestock excreta, vegetable waste etc.

 

7-Which of the following is an example of non-cellulosic fibre?

(A) Rayon

(B) Linen

(C) Jute

(D) Nylon

 

8-The waves used in common TV remote control are

(A) X-rays

(B) Ultra-violet Rays

(C) Infra Red Rays

(D) Gamma Rays

 

9-Which metal is generally used for coating of brass utensils to prevent copper contamination?

(A) Tin

(B) Zinc

(C) Aluminium

(D) Lead

 

10-Waves of the Ultra High Frequency (UHF) range normally propagate by means of

(A) Ground waves

(B) Sky waves

(C) Space waves

(D) Surface waves

 

11-Match List-I with List-II and select the correct answer using code given below:

List-I

(Mountain Peak)

List-II

(Location/Country)

a. Elbrus i. New Zealand
b. Kilimanjaro ii. USA
c. Mt. Cook iii. Tanzania
d. McKinley iv. Russia

(A) a-iii, b-iv, c-ii, d-i

(B) a-iv, b-ii, c-iii, d-i

(C) a-iv, b-iii, c-i, d-ii

(D) a-iii, b-i, c-iv, d-ii

 

12-Among the mathematical indices for measuring bio-diversity, which one shows the mean species diversity in a habitat at a local scale?

(A) Alpha index

(B) Beta index

(C) Gamma index

(D) None of these

 

13-Which is not a correct match?

Industrial Region Country
(A) Ruhr Germany
(B) Southern New England United Kingdom
(C) Po Valley Italy
(D) Kanto Plains Japan

 

14-Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:

List (Canal) List-II (Connects)
a. Kiel i. Mediterranean sea & Red sea
b. Soo ii. Elbe estuary & Baltic sea
c. Panama iii. Atlantic ocean & Pacific ocean
d. Suez iv. Lake superior & lake Huron

(A) a-ii, b-iv, c-iii, d-i

(B) a-i, b-ii, c-iii, d-iv

(C) a-iv, b-iii, c-ii, d-i

(D) a-iii, b-ii, c-i, d-iv

 

15-Mirror: Reflection:: Water:_____

(A) Diffraction

(B) Interference

(C) Refraction

(D) Liquid

 

ANSWERS:

1-(C), 2-(C), 3-(B), 4-(C), 5-(D), 6-(C), 7-(D), 8-(C), 9-(A), 10-(C), 11-(C), 12-(A), 13-(B), 14-(A), 15-(C)