General Knowledge MCQ Quiz Questions

General Knowledge MCQ Quiz Questions

1-When is the International Human Rights Day celebrated?

(A) 10th December

(B) 20th December

(C) 30th December

(D) 1st December

 

2-Which of the following instruments measures humidity?

(A) Radiometer

(B) Anemometer

(C) Altimeter

(D) Psychrometer

 

3-The mouth of the volcano is known as

(A) Focus

(B) Vent

(C) Pipe

(D) Cone

 

4-Sudden fall in barometer reading is the indication of

(A) clear weather

(B) storm

(C) rain

(D) earth quake

 

5-What is the chemical name of sand?

(A) Sodium oxide

(B) Silicon dioxide

(C) Nitric oxide

(D) Sodium chloride

 

6-The raw material used for the manufacture of Rayon is

(A) Petroleum

(B) Plastic

(C) Cellulose

(D) Coal

 

7-The following objects are not part of solar system.

(A) Planets

(B) Asteroids

(C) Nebulae

(D) Comets

 

8-Which of the following is not a communist country?

(A) North Korea

(B) Cuba

(C) China

(D) Japan

 

9-Following is not a part of G-8 countries.

(A) Japan

(B) Russia

(C) England

(D) India

 

10-Which of the following gases are mainly present in the Sun?

(A) H2, Ne

(B) H2, He

(C) H2, O2

(D) H2, N2

 

11-Laws of planetary motion is given by

(A) Newton

(B) Albert Einstein

(C) Marie Curie

(D) Kepler

 

12-The average salinity of ocean is

(A) 25%

(B) 30%

(C) 35%

(D) 40%

 

13-Psephology is the study of

(A) Constitution

(B) Elections

(C) Disasters

(D) Local governments

 

14-“Golden Revolution” is associated with

(A) Fish production

(B) Oil seeds

(C) Crops

(D) Horticulture

 

15-Which of the following is the mineral of magnesium?

(A) Magnetite

(B) Magnesite

(C) Kainite

(D) Dolamite

 

16-Which of the following atmospheric layer is the most important for all biological activity?

(A) Ionosphere

(B) Mesosphere

(C) Troposphere

(D) Stratosphere

 

17-Following are inner planets of the solar system.

(A) Planets with no satellites

(B) Planets in gaseous state

(C) Planets between the sun and the Jupiter

(D) Planets between the sun and the earth

 

18-Lake with greatest depth in the world is

(A) Lake superior

(B) Seneca lake

(C) Lake Baikal

(D) Crater lake

 

19-One nautical mile is equal to

(A) .1852 km

(B) 1.852 km

(C) 18.52 km

(D) 185.2 km

 

20-Fish liver oil is a rich source of vitamin

(A) A and E

(B) A and D

(C) A and C

(D) A and B

 

ANSWERS:

1-(A), 2-(D), 3-(B), 4-(B), 5-(B), 6-(C), 7-(C), 8-(D), 9-(D), 10-(B), 11-(D), 12-(C), 13-(B), 14-(D), 15-(D), 16-(C), 17-(C), 18-(C), 19-(B), 20-(B)