General Knowledge MCQ Quiz

General Knowledge MCQ Quiz

1-The fluid portion of the blood is called as

(A) Plasma

(B) Antibody

(C) Antigen

(D) Thrombocyte

 

2-The common name for gypsum or calcium sulphate is

(A) Plaster of Paris

(B) Fluorescent powder

(C) Finger print developer

(D) Talc powder

 

3-A nuclear reactor is a source of

(A) Atom

(B) Electron

(C) Neutrons

(D) Proton

 

4-Tritium is an isotope of

(A) Nitrogen

(B) Oxygen

(C) Hydrogen

(D) Carbon

 

5-Lake with greatest depth in the world is

(A) Lake superior

(B) Seneca lake

(C) Lake Baikal

(D) Crater lake

 

6-Oysters and Octopus are the richest source of

(A) Copper

(B) Iodine

(C) Zinc

(D) Selenium

 

7-Maximum value of latitude can be

(A) 90°

(B) 180°

(C) 270°

(D) 360°

 

8- Fish liver oil is rich source of the following vitamins.

(A) A and E

(B) A and D

(C) A and C

(D) A and B

 

9- The velocity of sound wave in water is

(A) 15 m/sec

(B) 150 m/sec

(C) 1500 m/sec

(D) 15000 m/sec

 

10-The chemical element which is the major portion of seawater?

(A) Magnesium

(B) Chloride

(C) Sulphate

(D) Sodium

 

11- Fire on the objects that produce ash when burned is classified under class ___ fire.

(A) D

(B) C

(C) B

(D) A

 

12-The average sea-level atmospheric pressure is

(A) 7.6 mm of Hg

(B) 76 mm of Hg

(C) 760 mm of Hg

(D) 7600 mm of Hg

 

13-Which of the following is correctly arranged from lowest to highest trophic level?

(A) Grass – Bass – Minnow – Snake

(B) Bacteria – Eagle – Frog – Mushroom

(C) Grass – Mouse – Snake – Eagle

(D) Algae – Deer – Hawk – Bacteria

 

14- In a food chain of grassland ecosystem the top consumer are

(A) Omnivores

(B) Herbivores

(C) Carnivores

(D) None of the above

 

15- Minamata disease is due to pollution of

(A) Arsenic into the atmosphere

(B) Industrial waste mercury

(C) Oil spill in water

(D) Organic waste into drinking water

 

16- The number of chromosomes present in the man

(A) 40

(B) 42

(C) 44

(D) 46

 

17-Which disease in caused by deficiency of Vitamin B12?

(A) Scurvy

(B) Anemia

(C) Beri Beri

(D) Night blindness

 

18- Which of the following carbohydrates is sweeter that sucrose?

(A) Lactose

(B) Glucose

(C) Fructose

(D) None of the above

 

19-The pH of the fresh milk at 28°C is

(A) 5.1 – 5.4

(B) 6.1 – 6.4

(C) 6.5 – 6.7

(D) 7.1 – 7.4

 

20-Which of the following is not a primary color?

(A) Red

(B) Yellow

(C) Blue

(D) Green

 

ANSWERS:

1-(A), 2-(A), 3-(C), 4-(C), 5-(C), 6-(C), 7-(A), 8-(B), 9-(C), 10-(B), 11-(D), 12-(C), 13-(C), 14-(C), 15-(B), 16-(D), 17-(B), 18-(C), 19-(C), 20-(D)