General Knowledge Quiz Multiple Choice Questions

General Knowledge Quiz Multiple Choice Questions for Competitive Examinations

1- Study of rocks is known as

(A) Petrology

(B) Oncology

(C) Orology

(D) Geology

 

2- The length of Suez Canal is

(A) 163.3 km

(B) 173.3 km

(C) 183.3 km

(D) 193.3 km

 

3- Following device is used to measure the direction of wind.

(A) Anemometer

(B) Wind vane

(C) Manometer

(D) None of the above

 

4- Summer solstice usually occurs on

(A) May 21

(B) June 21

(C) July 21

(D) August 21

 

5- The Earth’s diameter at the equator is about ___ kilometer larger than its pole-to-pole diameter.

(A) 7

(B) 14

(C) 28

(D) 42

 

6- The word ‘Planet’ means

(A) rotating body

(B) wandering star

(C) round body

(D) none of the above

 

7- The Sun rotates from

(A) south to north

(B) north to south

(C) east to west

(D) west to east

 

8- Which of the following country has most number of rivers?

(A) Brazil

(B) India

(C) USA

(D) China

 

9- Following is the largest desert in the world.

(A) Thar

(B) Sahara

(C) Gobi

(D) Atacama

 

10- Which of the following country has most active volcano?

(A) Indonesia

(B) Japan

(C) Thailand

(D) None of the above

 

11- The Battle field of Europe

(A) Austria

(B) Hungry

(C) Belgium

(D) France

 

12- The Prime Meridian is the ___ meridian which passes through Greenwich, a place near London.

(A) 0°

(B) 30°

(C) 60°

(D) 90°

 

ANSWERS:

1-(A), 2-(D), 3-(B), 4-(B), 5-(D), 6-(B), 7-(C), 8-(D), 9-(B), 10-(A), 11-(C), 12-(A)