General Science Multiple Choice Questions

General Science Multiple Choice Questions

1- The pH of normal rainwater is about

(a) 8.2

(b) 7.0

(c) 5.5

(d) 3.0

 

2- Coal is a/an-

(a) Metamorphic Rock

(b) Sedimentary Rock

(c) Igneous Rock

(d) None of these

 

3- Fog is a colloidal solution of

(a) Gas in gas

(b) Solid in gas

(c) Gas in solid

(d) Liquid in gas

 

4- The radiant energy of sun is due to

(a) Combustion

(b) Nuclear fusion

(c) Nuclear fission

(d) Disintegration

 

5- The SI unit of Radioactivity is

(a) Curie (Ci)

(b) Becquerel (Bq)

(c) Rutherford (Rd)

(d) Quantum (qt)

 

6- Kyoto Protocol is related to:

(a) Wetland convention

(b) Convention on biodiversity

(c) Greenhouse gas

(d) DDT

 

7- Pyramid of energy in ecosystems is

(a) always upright

(b) always inverted

(c) mostly upright

(d) mostly inverted

 

8- Pyramid of energy in ecosystems is

(a) always upright

(b) always inverted

(c) mostly upright

(d) mostly inverted

 

9- In photosynthesis O2 comes from splitting of:

(a) H2O

(b) CO2

(c) NADH2

(d) None of these

 

10- Biological treatment of sewage refers to:

(a) Secondary treatment

(b) Primary treatment

(c) Tertiary treatment

(d) None of these

 

11- Soil erosion is a three-step process: detachment followed by transport and:

(a) Deposition

(b) Solifluction

(c) Channel

(d) Sedimentation

 

12- Penicillin is an antibiotics discovered by:

(a) Archimedes

(b) Alexander Fleming

(c) Louis Pasteur

(d) None of these

 

13- Nitrogen fixation is a process by which molecular nitrogen in the air is converted into:

(a) Ammonia

(b) Nitric Acid

(c) Nitrogen dioxide

(d) Sodium nitrate

 

14- Galileo invented which of the following instrument?

(a) Thermometer

(b) Barometer

(c) Pendulum clock

(d) Microscope

 

15- “Herpetology” is a branch of science which deals with the study of:

(a) Amphibians

(b) Reptiles

(c) both (A) and (B)

(d) Mammals

 

16- Lithology is the study of:

(a) the Earth

(b) rocks

(c) planets

(d) the human skull

 

17- Laughing gas used as anesthesia is a chemical made of:

(a) Nitrogen

(b) Nitrogen Oxide

(c) Nitrous Oxide

(d) Nitrogen dioxide

 

ANSWERS:

1-(c), 2-(b), 3-(d), 4-(b), 5-(b), 6-(c), 7-(a), 8-(a), 9-(a), 10-(a), 11-(a), 12-(b), 13-(a), 14-(d), 15-(c), 16-(b), 17-(c)