General Studies Multiple Choice Questions

General Studies Multiple Choice Questions

1- Which of the following diseases may be related to dietary deficiency of phosphorus

(A) Rickets

(B) Osteomalacia

(C) Pica

(D) All of the above

 

2- Which one of the following item is a rich source of vitamin D:

(A) Fish liver

(B) Milk

(C) Carrot

(D) None of the above

 

3- The major component of egg shell is

(A) Calcium phosphate

(B) Calcium chloride

(C) Calcium carbonate

(D) Dicalcium phosphate

 

4- Hibernation is

(A) Summer sleep

(B) Unconsciousness

(C) Winter sleep

(D) None of the above

 

5- A biological community in its environment such as a pond, an ocean, a forest, even an aquarium is known as

(A) Community

(B) Biome

(C) Biodiversity

(D) Ecosystem

 

6- Full name of RT PCR Test is _______.

(A) Real-Time Reserve Transcription Polymerase Reaction Test

(B) Right-Time Required Transcription Polymerase Relation Test

(C) Reactive-Time Respective Transcription Polymerase Reaction Test

(D) Rare-Time Required Transcription Polymerase Reveal Test

 

7- Herd immunity means _______.

(A) Vaccine is necessary for increasing immunity of each and every person

(B) Population is immune either through vaccination or immunity developed through previous infection.

(C) Mass spread of infectious disease overcoming immunity of majority of people

(D) Harmful for the immunity of people in general

 

8- The science concerned with the production, control, transmission, reception, and effects of sound.

(A) Sonar dynamics

(B) Aquaponics

(C) Psychoacoustics

(D) Acoustics

 

9- Dragon dance tradition belongs to

(A) Laos

(B) China

(C) Cambodia

(D) Sri Lanka

 

10- Which one of the following is associated with the issue of control and phasing out of the use of Ozone depleting substances?

(A) Montreal protocol

(B) Kyoto Conference

(C) Nagoya Conference

(D) None of the above

 

11- Which of the following planets in the solar system can float on water?

(A) Mars and Jupiter

(B) Venus and Neptune

(C) Mercury and Venus

(D) Saturn

 

12- Which of the following products contain Mercury?

(i) LCDs (ii) Laptop batteries (iii) Some oil-based paints

(A) (i) and (iii) only

(B) (ii) and (iii) only

(C) (i) and (ii) only

(D) (i), (ii) and (iii)

 

13- Which of the following is the function of Haemoglobin in the Human body?

(A) Transport of Gases

(B) Regulating release of enzymes

(C) Both (A) and (B)

(D) Neither (A) nor (B)

 

14- Which of the following pair(s) is/are correctly matched?

(i) Vitamin A – Ripe yellow fruits

(ii) Vitamin B1 – Eggs

(iii) Vitamin E – Nuts and Seeds

(iv) Vitamin K – Spinach

(A) (i), (ii), (iii) and (iv)

(B) (ii), (iii) and (iv) only

(C) (iii) and (iv) only

(D) (iv) only

 

15- Which of the following pairs is INCORRECTLY matched?

(A) Phishing – it is a cybercrime in which spoofed email directs the user to fraudulent website.

(B) Trojan Horse – it is a malicious programme contained within apparently desired programme or data.

(C) Adware – These are forms of spyware which track keystrokes made by the user.

(D) None of the above

 

16- Which of the following rivers crosses the Equator twice in its flow?

(A) Nile

(B) Congo

(C) Niger

(D) Amazon

 

17- The cleaning action of soaps and detergents is due to

(A) Internal friction

(B) High hydrogen bonding

(C) Surface tension

(D) Viscosity

 

18- Which is the most abundant type of haemoglobin present in adult blood?

(A) Hb A2

(B) Hb A

(C) Hb F

(D) None of the above

 

19- Acid present in lemon, orange and grapes is

(A) Citric Acid

(B) Lactic Acid

(C) Tartaric Acid

(D) Acetic Acid

 

20- Which spatial data format represents a graphic feature as a pattern of grids of squares?

(A) Raster

(B) Vector

(C) Pixel

(D) Grid

 

ANSWERS:

1-(D), 2-(A), 3-(C), 4-(C), 5-(B), 6-(A), 7-(B), 8-(D), 9-(B), 10-(A), 11-(D), 12-(A), 13-(A), 14-(A), 15-(C), 16-(B), 17-(C), 18-(B), 19-(A), 20-(A)