General Studies Questions with Answers

General Studies Questions with Answers

1-Which is the headquarters of the registered voluntary association “Transparency International”?

(A) Helsinki, Finland

(B) Geneva, Switzerland

(C) Berlin, Germany

(D) Paris, France

 

2-The Secretary General of the United Nations Organization is appointed by the

(A) General Assembly

(B) Security Council

(C) Trusteeship Council

(D) World Bank

 

3-The International criminal court lacks jurisdiction over which countries?

(A) France, China, Pakistan, Afghanistan

(B) UK, France, China, Pakistan

(C) USA, UK, Russia, France

(D) USA, Russia, China, Israel

 

4-Seasonal variation in the weather condition of the Earth is the effect of _____ of the Earth?

(A) Diastrophism

(B) Erosion

(C) Revolution

(D) Rotation

 

5-Which of the following planets of the Solar system experience Sunrise on the West?

(A) Jupiter

(B) Venus

(C) Mercury

(D) Mars

 

6-The difference between a Nuclear reactor and an atomic bomb is that _______.

(A) No chain reaction takes place in atomic bomb while it takes place in nuclear reactor

(B) The chain reaction in Nuclear reactor is not controlled

(C) The chain reaction in Nuclear reactor is controlled

(D) No chain reaction takes place in Nuclear reactor while in the atomic bomb there is a chain reaction

 

7-Which of the following is used for indigestion?

(A) Backing Soda

(B) Milk of Magnesia

(C) Quick lime (calcium oxide)

(D) All of the above

 

8-Drilling small sized holes which go deep down into the Earth’s surface for injecting water, sand and chemicals in order to obtain shale gas and oil reserves is known as _______.

(A) Fracking

(B) Chroning

(C) Dreecking

(D) Pulverising

 

9-In super conductivity, the conductivity of a material becomes_______

(A) Infinite

(B) Finite

(C) Zero

(D) None of the above

 

10-The pitch of the voice of women is in general _______.

(A) The same as that of men

(B) Much lower than that of men

(C) Higher than that of men

(D) Marginally lower than that of men

 

11-Diffusion of light in the atmosphere takes place due to _______.

(A) Water vapours

(B) Helium

(C) Dust particles

(D) Carbon Dioxide

 

12-Some heat is received by atmosphere even after sunset from ___

(A) Albedo effect

(B) Latent heat

(C) Invisible solar radiation

(D) Terrestrial radiation

 

13-Permanent hardness of water is due to the presence of _______.

(A) Bicarbonates of magnesium and calcium

(B) Carbonates of sodium and magnesium

(C) Sulphates of magnesium and calcium

(D) Sulphates of sodium and potassium

 

14-Which one of the following planets doesn’t go around Sun from west to east?

(A) Venus

(B) Jupiter

(C) Mars

(D) Mercury

 

15-Following Planet(s) has (have) no natural satellite.

(A) Mercury

(B) Venus

(C) Both (A) and (B)

(D) Saturn

 

16-Which of the following continents is known as a hollow continent because its population is very low in the central areas and concentrated around its margins?

(A) Europe

(B) South America

(C) Australia

(D) Africa

 

17-Murray-Darling system, one amongst the greatest rivers in the world, is in which country?

(A) Germany

(B) Australia

(C) Russia

(D) Canada

 

18-Polar Stratospheric Clouds are associated with which of the following?

(A) Artificial Rain

(B) Acid Rain

(C) Greenhouse effect

(D) Ozone layer depletion

 

19-Which of the following types of Laser is used in Laser Printer?

(A) Gas Laser

(B) Dye Laser

(C) Excimer Laser

(D) Semiconductor Laser

 

20-Ozone layer prevents entry of which of the following rays in the atmosphere?

(A) UV-A only

(B) UV-B only

(C) UV-C only

(D) Both UV-B and UV-C

 

ANSWERS:

1-(C), 2-(A), 3-(D), 4-(C), 5-(B), 6-(C), 7-(D), 8-(A), 9-(A), 10-(C), 11-(C), 12-(D), 13-(C), 14-(A), 15-(C), 16-(B), 17-(B), 18-(D), 19-(D), 20-(D)