Horticulture Multiple Choice Questions (MCQ)

Horticulture Multiple Choice Questions (MCQ)

1- Quincunx system of orchard layout is also popularly known as:

(A) Diagonal system

(B) Hexagonal system

(C) Rectangular system

(D) Contour system

 

2- Which of the following fruit is used to cure high blood pressure:

(A) Jamun

(B) Bael

(C) Avocado

(D) Citrus

 

3- Date palm is a

(A) Pod

(B) Drupe

(C) Berry

(D) Sorosis

 

4- Based on photoperiodic response, ‘Papaya’ is classified under:

(A) Long -day plant

(B) Short-day plant

(C) Day -neutral plant

(D) None of the above

 

5- Planting distance of guava is:

(A) 10 m

(B) 6 m

(C) 3 m

(D) None of these

 

6- Hypogeal germination is found in which of the following fruit crops:

(A) Mango

(B) Tamarind

(C) Cashewnut

(D) All of them

 

7- The orange colour in papaya fruit is due to presence of :

(A) Anthocyanin

(B) b-carotene

(C) Flavinoids

(D) Caricaxanthin

 

8- Which of the following is a deciduous citrus species:

(A) Sweet lime

(B) Rangpur lime

(C) Tahiti lime

(D) Trifoliate orange

 

9- Which of the following is a free stone Mango species:

(A) Mangifera pajang

(B) Mangifera similis

(C) Mangifera magnifica

(D) Mangifera rufocostat

 

10- ‘Chicken Tongue’ is a physiological disorder of:

(A) Litchi

(B) Grape

(C) Loquat

(D) Egg fruit

 

11- Seedless variety of mango is:

(A) Langra

(B) Alphonso

(C) Amrapali

(D) Sindhu

 

12- Which of the following is a synthetic hybrid of banana:

(A) Robusta (AAA)

(B) Nendran (AAB)

(C) Peyan (AAB)

(D) Bodles altafort (AAAA)

 

13- ‘‘Rosette’’ of little leaf symptoms in orchard plant is the typical deficiency symptom of:

(A) Molybdenum

(B) Copper

(C) Boron

(D) Zinc

 

14- For successful grafting, stock and scion shall be of:

(A) Different species

(B) Same species

(C) Similar groups

(D) Different class

 

15- Number of flowers per panicle in mango is in the range of:

(A) 10-20

(B) 100-500

(C) 50-100

(D) 1000-6000

 

16- The most efficient insect pollinator in orchard is:

(A) Apis mellifera

(B) Scaeva Pyrastri

(C) Episysrphus balteatus

(D) Apis florae

 

17- On an average coconut yields:

(A) 22 nuts/palm/year

(B) 44 nuts/palm/year

(C) 66 nuts/palm/year

(D) 88 nuts/palm/year

 

18- Cold temperature treatment of seeds for inducing germination is referred as :

(A) Scarification

(B) Stratification

(C) Vernalization

(D) Sterilization

 

19- Edible portion of cabbage is:

(A) Terminal bud

(B) Leaves

(C) Leaves + inflorescence

(D) All of above

 

20- Vine of bottle gourd is not staked during:

(A) Summer season

(B) Rainy season

(C) Early season

(D) Late season

 

ANSWERS:

1-(A), 2-(A), 3-(C), 4-(C), 5-(B), 6-(A), 7-(D), 8-(D), 9-(B), 10-(A), 11-(D), 12-(D), 13-(D), 14-(B), 15-(D), 16-(A), 17-(B), 18-(B), 19-(A), 20-(A)