HRM MCQ with Answers

HRM MCQ with Answers

1-Following is not a negotiable instrument:

(A) Demand Draft

(B) Travellers cheque

(C) Letter of Indent

(D) Personal cheque

 

2-Which is not a component of McKinsey’s 7-S framework?

(A) Strategy

(B) Synergy

(C) Structure

(D) Shared values

 

3-Identify external environment factors under the SWOT analysis.

(A) Opportunities and Weaknesses

(B) Opportunities and Threats

(C) Strengths and Weaknesses

(D) Strength and Threats

 

4-Which of the following is not included in the 3Ps of HRM?

(A) Price

(B) People

(C) Processes

(D) Performance

 

5-_________ is the wage which must invariably be paid whether the company, big or small, makes profit or not.

(A) Fair wage

(B) Minimum wage

(C) Living wage

(D) None of these

 

6-Financial leverage is computed between EBT and _________.

(A) Sales

(B) Total cost

(C) EBIT

(D) PAT

 

7-What is M.B.O.?

(A) Management by Objectives

(B) Multiple Business Organization

(C) Management by Organization

(D) Multiplicity of Business Operations

 

8-The main advantage of functional organization is

(A) Simplicity

(B) Specialization

(C) Experience

(D) Authority

 

9-In which type of organization is ‘grapevine’ communication used?

(A) Informal organization

(B) Formal organization

(C) Departmental organization

(D) Matrix organization

 

10-What is the operative function of HRM?

(A) Controlling

(B) Organizing

(C) Procurement

(D) None of the above

 

11-The purpose of job evaluation is

(A) Training

(B) Promotion

(C) Wage fixation

(D) Transfer

 

12-Which of the following functions is closely related to management?

(A) Planning and organization

(B) Staffing and control

(C) Planning and control

(D) Planning and staffing

 

13-HRM does not include

(A) Job evaluation

(B) Performance appraisal

(C) Sales promotion

(D) Job enrichment

 

14-The steps involved in choosing people who have the right qualifications to fill a current or future job opening:

(A) Selection

(B) Recruitment

(C) Orientation

(D) Job rotation

 

15-A number that summarizes some aspect of the population as a whole is called as

(A) Parameter

(B) Statistic

(C) Sample

(D) Measurement

 

ANSWERS:

1-(D), 2-(B), 3-(B), 4-(A), 5-(B), 6-(C), 7-(A), 8-(B), 9-(A), 10-(C), 11-(C), 12-(C), 13-(C), 14-(B), 15-(C)