Human Resource Management (HRM) MCQ Quiz

Human Resource Management (HRM) MCQ Quiz

1- Under Human Resource Development (HRD), name the factor(s) that act as motivating force(s).

(A) Job enrichment

(B) Informal organisation

(C) Participative management

(D) All of the above

 

2- The three performance counselling phases are

(A) Rapport building, Exploration, Action Planning

(B) Report making, Exploration, Action Planning

(C) Rapport building , Experimentation, Action Planning

(D) Rapport building , Exploration, Action taken

 

3- Which practices are service related and human resources related?

(A) Management

(B) Organisational

(C) Functional

(D) Managerial

 

4- ___ phase involves generating confidence in the employee to open up and frankly share his perceptions, feeling etc.

(A) Rapport building

(B) Exploration

(C) Action planning

(D) All of the above

 

5- A strong ___ can have a lasting effect and provide sustenance to an organisation.

(A) Perception

(B) Vision

(C) Culture

(D) None of the above

 

6- In a re-engineering programme, when a process changes so does the ___ of the concerned employee.

(A) salary

(B) job profile

(C) department

(D) all of the above

 

7- Essentials of effective QC’s

(A) Prompt approval, Regular communication, Prompt support

(B) Prompt approval, Regular communication, Unconditional support

(C) Prompt approval, Regular communication, Conditional support

(D) Prompt approval, Direct communication, Unconditional support

 

8- What is the essentially the most important principle of any Human Resource Development Activity?      

(A) Self development

(B) Role clarity

(C) Employee involvement

(D) All of the above

 

9- While planning for surplus, the following is(are) the option(s).

(A) Reduce work hours

(B) Redesign the jobs

(C) Reassign the jobs

(D) All of the above

 

10- 360 -Degree Feedback enhances the quality of ___ decisions.

(A) Management  

(B) HR

(C) Recruitment

(D) Training

 

11- The technique which determines the relevant worth of a job with respect to other jobs.

(A) Job Description

(B) Job Profile

(C) Job Evaluation

(D) Job Design

 

12- ___ is the pay which the employee gets based on his performance in the company as per his set role and responsibilities.

(A) Merit Pay

(B) Award

(C) Bonus

(D) None of the above

 

13- Expenses incurred by a firm on recruitment , training & development of employees are treated as ___ costs.

(A) Marginal

(B) Current

(C) Fixed

(D) None of the above

 

14- What denotes the hierarchy of and organization?      

(A) organization structure

(B) organization plan

(C) organization principle

(D) none of the above

 

15- The ___ management of the organisation is committed to develop the competencies of employees on a continuous basis.      

(A) Top level

(B) Middle level

(C) Low level

(D) All of the above

 

16- Name the three phases of recruitment process: 

(A) Planning, Implementing, Evaluating

(B) Identifying, Planning, Evaluating

(C) Planning, Implementing, Directing

(D) Planning, Directing, Evaluating

 

17- The type of recruitment process which is said to be a costly affair. 

(A) Internal

(B) External

(C) both (A) and (B)

(D) None of the above

 

18- What is it that can be defined as a written record of the duties, responsibilities and conditions of job.

(A) Job profile

(B) Job Design

(C) Job description

(D) Job specification

 

19- Under the point method, key jobs are selected, each sub factor is then defined in the order of importance preferable along a scale, factor(s) generally considered is(are):

(A) Skill

(B) Efforts

(C) Accountability

(D) All of the above

 

20- ___ is indicated by work effort and it should be continuous. 

(A) Commitment

(B) Dedication

(C) Implementation

(D) All of the above

 

ANSWERS:

1-(D), 2-(A), 3-(B), 4-(A), 5-(C), 6-(B), 7-(B), 8-(A), 9-(D), 10-(B), 11-(C), 12-(A), 13-(B), 14-(A), 15-(A), 16-(A), 17-(B), 18-(C), 19-(D), 20-(A)