Human Resource Management (HRM) MCQ

Human Resource Management (HRM) MCQ

1- When employees takes up other occupation & spend more or less 70% of their time & resources for their business or industrial unit. Second job activity to this extent may be called as :

(A) Moon lighting

(B) Halfmoon lighting

(C) Three quarter Moon Lighting

(D) None of the above

 

2-Employees feel frustrated due to ___ specialization in the work.

(A) No

(B) Low

(C) High

(D) All of the above

 

3- Expenses incurred by a firm on recruitment , training & development of employees are treated as ________

(A) Currents cost

(B) Incremental cost

(C) Variable cost

(D) None of the above

 

4- Name the factor(s) which come under ‘ Work Planning’ that is component systems of HRD:

(A) Performance appraisal

(B) Role analysis

(C) Contextual analysis

(D) All of the above

 

5-________ of more than 1500 managers in Dr. Odiorne’s study were found to be in the Work Horse category.

(A) 0.59

(B) 0.69

(C) 0.79

(D) 0.89

 

6- Under the point method, key jobs are selected, each sub factor is then defined in the order of importance preferable along a scale, factor(s) generally considered is(are):

(A) Skill

(B) Efforts

(C) Accountability

(D) All of the above

 

7- A Managerial Walkabouts presents the students with some basic challenge(s), such as –

 

(A) Logical Enquiry

(B) Service

(C) Adventure

(D) All of the above

 

8-________ and retention of qualified employees is a common goal shared by many employers.

(A) Recruitment

(B) Training

(C) Development

(D) None of the above

 

9- What is concerned with developing a pool of candidates in line with the human resources plan

(A) Management

(B) Training

(C) Recruitment

(D) All of the above

 

10- The concept of ‘quality’ underwent numerous refinements, which out of the following pioneered such refinements?

(A) Deming

(B) Shewhart

(C) Juran

(D) All of the above

 

11- What is(are) the element(s) of a quality control system?

(A) A means of measurement of accomplishment

(B) A means of standard

(C) A comparison of actual results with the standard

(D) All of the above

 

12- ________ manpower plan need the involvement of top management as well as HR exports.

(A) Human

(B) Strategic

(C) Expert

(D) Trained

 

13- Where the firm pats the proposed changes into practice is called ________ stage.

(A) Initial

(B) Implementation

(C) Mature

(D) Final

 

14- ________ should reinforce positive behavior.

(A) Appraisal

(B) Feedback

(C) Increment

(D) Incentive

 

15- Performance development plan is set for the employee by his ___ .

(A) Immediate boss

(B) Top management

(C) Manager

(D) Trade union

 

16- HRD department is also included as an ________ of HRD.

(A) Extension

(B) Instruments

(C) Internal part

(D) None of the above

 

17- At a certain stage the upward mobility stops for many employees. This phenomenon ideally takes place around the age of

(A) 40

(B) 50

(C) 55

(D) 60

 

18- When one’s financial & social position is almost entirely determined by the second occupation, the extent of second jobbing may be known as :

(A) Three quarter moon lighting

(B) Halfmoon lighting

(C) Full moon lighting

(D) Moon lighting

 

19- On the basis of job elements and organizational demand an appropriate ________ of job evaluation should be selected.

(A) Method

(B) Analysis

(C) Measurement

(D) Description

 

20- What are the common objection(s) against the treatment of people as assets in a HRM system?

(A) There is no assurance of future benefits

(B) people are not owned by the organization

(C) it may not be recognized by tax laws

(D) all of the above

 

ANSWERS:

1-(C), 2-(B), 3-(A), 4-(D), 5-(C), 6-(D), 7-(D), 8-(A), 9-(C), 10-(D), 11-(D), 12-(B), 13-(B), 14-(B), 15-(A), 16-(B), 17-(A), 18-(C), 19-(A), 20-(D)