Hydrosphere Multiple Choice Questions

Hydrosphere Multiple Choice Questions

1-The hydrosphere is the mass of water found

(A) on the earth

(B) found under the earth

(C) above the surface of a planet

(D) all of the above

 

2-Fresh water accounts for __ of the water on earth.

(A) 2.5%

(B) 5%

(C) 7.5%

(D) 10%

 

3-Out of the fresh water __ is in the form of ice and permanent snow cover in the Arctic.

(A) 58.9%

(B) 68.9%

(C) 78.9%

(D) 88.9%

 

4-How much portion of earth’s surface is covered by ocean?

(A) 61%

(B) 66%

(C) 71%

(D) 76%

 

5-The average salinity of Earth’s oceans is about ___ of salt per kilogram of sea water.

(A) 35 grams

(B) 55 grams

(C) 75 grams

(D) 95 grams

 

6-The water cycle refers to the transfer of water from

(A) one state to another

(B) one reservoir to another

(C) both (a) and (b)

(D) none of the other

 

7-Following is (are) reservoir(s)

(A) atmospheric moisture

(B) groundwater

(C) oceans

(D) all of the above

 

8-Sublimation refers to evaporation from

(A) snow

(B) oceans

(C) rivers

(D) ponds

 

9-Most evaporation comes from

(A) rivers

(B) oceans

(C) snow

(D) none of the above

 

10-___ refers to the expiration of water through the minute pores or stomata of trees.

(A) Evaporation

(B) Transpiration

(C) Sublimation

(D) all of the above

 

11-___ is the term used by hydrologists in reference to the process(es)

(A) transpiration

(B) sublimation

(C) evaporation

(D) together transpiration, sublimation and evaporation

 

12-The total runoff of the Earth’s rivers is

(A) 32,700 km3/year

(B) 38,500 km3/year

(C) 42,700 km3/year

(D) 48,500 km3/year

 

13-Earth is also known as

(A) Red planet

(B) Blue planet

(C) Brown planet

(D) None of the above

 

14-Of the fresh water, ___ is in the form of fresh groundwater.

(A) 25.4%

(B) 28.7%

(C) 30.8%

(D) 32.5%

 

ANSWERS:

1-(D), 2-(A), 3-(B), 4-(C), 5-(A), 6-(C), 7-(D), 8-(A), 9-(B), 10-(B), 11-(D), 12-(C), 13-(B), 14-(C)