Industrial Engineering MCQ

Industrial Engineering MCQ

1-Productivity can be increased by:

(A) eliminating wastage and economic usage of resources

(B) production control

(C) costing properly

(D) maintain accounts

2-What is bath tub curve stands for?

(A) maintenance schedule

(B) failure rate

(C) vibration chart

(D) viscosity chart

3-ABC represents

(A) fast, slow and non-moving items

(B) high, medium and low items

(C) vital, essential and desirable items

(D) moving, non-moving and ghost items

4-Identify one of the objective of work study

(A) problem solving

(B) cost effectiveness

(C) eliminates unnecessary human movements

(D) prepare balance sheet

5-Indirect inventories among are

(A) tools and supplies

(B) raw materials

(C) work in progress

(D) purchased parts and finished goods

6-Annual consumption 300; Co = Rs. 30; Cu = Rs. 36 and I = 0.2. What is EOQ?

(A) 46

(B) 50

(C) 51

(D) 60

7-Which is not work measurement?

(A) stop watch study

(B) work sampling

(C) quality circle

(D) analytical examining

8-What is Lead time:

(A) square root of average consumption

(B) requisition time + procurement time

(C) minimum inventory

(D) procurement x consumption

9-In break even analysis, total cost consists of

(A) fixed cost + sales revenue

(B) variable cost + sales revenue

(C) fixed cost + variable cost

(D) fixed cost + variable cost + profit

10-PERT stands for

(A) Program Estimation and Reporting Techniques

(B) Process Estimation and Review Technique

(C) Program Evaluation and Review Technique

(D) Planning Estimation and Resulting Technique

11-The simplex method is the basic method for:

(A) queuing theory

(B) linear programing

(C) network analysis

(D) none of the above

12-The concept of functional organization was suggested by

(A) F.W. Taylor

(B) Newton

(C) Gilberth

(D) None of the above

13-Line organization is also known as:

(A) functional organization

(B) military organization

(C) staff and functional organization

(D) none of the above

14-Following type of organization is preferred in civil construction company

(A) line organization

(B) functional organization

(C) line and staff organization

(D) none of the above

15-Slack is the difference between

(A) normal expected time and earliest completion time

(B) latest allowable time and normal expected time

(C) latest allowable time and earliest expected time

(D) earliest completion time and normal expected time

16-In the network diagram:

(A) an activity and an event are represented by a circle

(B) an activity and an event are represented by an arrow

(C) an activity is represented by a circle and event by an arrow

(D) an activity is represented by an arrow and event by a circle

17-ABC analysis

(A) is meant for relative inventory control

(B) is a basic technique of materials management

(C) does not depend upon the unit cost of the item but on its annual consumption

(D) all of the above

18-Product layout is best suited for:

(A) mass production

(B) job production

(C) batch production

(D) all of the above

19-Gantt chart is used for

(A) inventory control

(B) production schedule

(C) material handling

(D) all of the above

20-The main objectives of work measurement is to:

(A) plan and schedule of production

(B) estimate the selling prices and delivery dates

(C) formulate a proper incentive scheme

(D) all of the above

21-The time taken for the job from its arrival to the system until its departure is

(A) completion time

(B) flow time

(C) due time

(D) processing time

22-In ABC analysis, the C items are those which represents

(A) small percentage of the total annual consumption value

(B) high percentage of the total annual consumption value

(C) small percentage of closing inventory value

(D) high percentage of closing inventory value

ANSWERS:

1-(A), 2-(B), 3-(C), 4-(C), 5-(A), 6-(B), 7-(C), 8-(B), 9-(C), 10-(C), 11-(B), 12-(A), 13-(B), 14-(A), 15-(B), 16-(D), 17-(B), 18-(A), 19-(B), 20-(D), 21-(B), 22-(D)