Manufacturing Processes MCQ

Manufacturing Processes MCQ

1-V belt run in ___ degree v-groove.

(A) 20°

(B) 40°

(C) 55°

(D) 60°

2-The ___ is the operation of forming the edge of a component into roll by bending the sheet metal in order to strengthen the edge and to provide smoothness to its surface.

(A) Bending

(B) Curling

(C) Lancing

(D) Forming

3-The back gear system of a lathe is used to:

(A) Reduce the spindle speed

(B) Increase the spindle speed

(C) Only used in thread cutting

(D) Regulate the spindle speed

4-in which type of hammer both ends are sharpened and cross to the handle:

(A) Stretching hammer

(B) Creasing hammer

(C) Bullet hammer

(D) Setting hammer

5-____ is an operation of closing down the edges of the plates and heads of the rivets to form a metal to metal joint.

(A) Caulking

(B) Hammering

(C) Fullering

(D) Riveting

6-For effective cutting of steel with hand hack saw, which coolant is suitable

(A) Water

(B) Soluble oil

(C) Compressed air

(D) Kerosene

7-Included Morse taper angle is

(A) 1°

(B) 3°

(C) 7°

(D) 12°

8-The front face of the chuck jaws are stepped. The purpose of these steps is to:

(A) Add appearance

(B) Reduce weight

(C) Have increasing gripping power

(D) Hold larger diameter work

9-A ball peen hammer is specified by

(A) The weight

(B) The length of the handle

(C) The shape of the face

(D) The material of the head

10-The distance between the tip of the electrode and the parent metal where arc strike is called:

(A) Arc length

(B) Arc gap

(C) Arc distance

(D) Arc width

ANSWERS:

1-(B), 2-(B), 3-(A), 4-(B), 5-(A), 6-(B), 7-(B), 8-(D), 9-(C), 10-(A)

11-Which defects occurs if cast iron is welded without Pre-heating?

(A) Porosity

(B) Undercut

(C) Crack

(D) Blow hole

12-Gun metal is an alloy of copper, zinc and

(A) Aluminum

(B) Tin

(C) Lead

(D) Antimony

13-Drawing out is a ___ operation.

(A) Finishing

(B) Suiting

(C) Fitting

(D) Forging

14-___ are used to remove clinkers from the fire.

(A) Shovel

(B) Tongs

(C) Hammer

(D) None of the above

15-What is the purpose of steady rest used in lathe?

(A) Additional clamp support for the head stroke

(B) Additional support for the work

(C) Additional support for the tool

(D) To reduce job speed

16-The purpose of using sine bar is to:

(A) Measure the length of the job

(B) Find the angle of taper job

(C) Check the flatness of job

(D) Check the level of the job

17-Honing is used to finish:

(A) Flat surface

(B) Shaft

(C) Hole

(D) Irregular surface

18-The roughness grade number N12 has ___ microns.

(A) 1.6

(B) 12.5

(C) 25

(D) 50

19-The total amount of permissible variation in the basic size of shaft is called:

(A) Fit

(B) Allowance

(C) Fundamental deviation

(D) Tolerance

20-___ is a process of shaping metals and alloys into semi-finished products by passing them between two rolls rotating in opposite direction.  

(A) Extrusion

(B) Drawing out

(C) Rolling

(D) Hobbing

ANSWERS:

11-(C), 12-(B), 13-(D), 14-(B), 15-(B), 16-(B), 17-(C), 18-(D), 19-(D), 20-(C)