MCQ on Basic Electrical Engineering

MCQ on Basic Electrical Engineering

1- The relative permittivity of rubber is between

(A) 1 and 2

(B) 2 and 3

(C) 3 and 4

(D) 4 and 5

 

2- Materials that conducts electricity with no resistance are known as

(A) Insulators

(B) Superconductors

(C) Conductors

(D) Semiconductors

 

3- The coating material used in galvanization is

(A) Nickel

(B) Chromium

(C) Zinc

(D) Brass

 

4- The transformer core is laminated in order to

(A) to reduce eddy current loss

(B) to make the manufacturing easy

(C) to reduce hysteresis loss

(D) all of the above

 

5- Megger, a portable instrument, is used for the measurement of

(A) Low resistance

(B) High resistance

(C) Low inductance

(D) High inductance

 

6- The EMF equation in a DC machine is proportional to:

(A) Speed

(B) Square of speed

(C) Inverse of speed

(D) None

 

7- A hall effect sensor senses?

(A) pressure

(B) magnetic fields

(C) temperature

(D) moisture

 

8- The material which is not used as fuse element is

(A) Carbon

(B) Aluminium

(C) Copper

(D) Silver

 

9- Universal logic gates are

(A) AND, OR and NOT

(B) NAND and NOR

(C) EX-OR and EX-NOR

(D) None

 

10- One Tesla is equivalent to

(A) 10, 000 Gauss

(B) 0.01 Wb/m2

(C) 10 Wb/m2

(D) 1,000 Gauss

 

11- Which of the following machine is best suited for constant speed application.

(A) DC series motor

(B) 3-φ induction motor

(C) Synchronous motor

(D) 1-φ induction motor

 

12- The negative plates of nickel iron cell is made up of

(A) Nickel

(B) Iron

(C) Lead

(D) None of the above

 

ANSWERS:

1-(B), 2-(B), 3-(C), 4-(A), 5-(B), 6-(A), 7-(B), 8-(A), 9-(B), 10-(A), 11-(C), 12-(B)