MCQ on Business Management

MCQ on Business Management

1-Advertising is always :  

(a) Salesmanship  

(b) Personal 

(c) Impersonal   

(d) Imaginative

2-Which one is the most effective way to tackling the problem of defectives in a manufacturing concern ?  

(a) SQC  

(b) Correlation 

(c) Regression   

(d) None of these

3-JIT stands for : 

(a) Just in Trick  

(b) Joy in Time 

(c) Just in Today   

(d) Just in Time

4-CPM stands for : 

(a) Critical Path Method

(b) Cyclical Path Method 

(c) Critical Problem Method

(d) Critical Path Marketing

5-At EOQ, sum of carrying cost and ordering cost is :  

(a) Maximum  

(b) Minimum 

(c) Double of carrying cost

(d) Double of ordering cost

6-Business ethics deals primarily with : 

(a) Social responsibility 

(b) The pricing of products and services 

(c) Being unfair to the competition

(d) Moral obligation

7-Which one of the following is not the duty of employer to the employee ? 

(a) Wages   

(b) Health and Safety 

(c) Family matters of employees  

(d) Occupational Safety and Health Administration

8-Check the wrong among the following myths about business ethics : 

(a) Business ethics is more a matter of religion than management. 

(b) Ethics can be managed. 

(c) Business ethics and social responsibility both are same. 

(d) Managing ethics at the work place has little practical relevance. 

9-High growth, high market share businesses are : 

(a) Stars  

(b) Cash Cows 

(c) Question Mark 

(d) None of these 

10-The five forces business strategy model associated with the name of : 

(a) Boston consulting group

(b) M.E. Porter 

(c) Ansoff   

(d) None of these 

11-Which one of the following is concerned with ‘Agency’ problem ? 

(a) Divorce between management and ownership of company. 

(b) Growing number of business agents. 

(c) Failure of government agencies. 

(d) None of these 

12-Which concept of statistics relates to the concept of risk in Financial Management ? 

(a) Median  

(b) Standard Deviation 

(c) Mean   

(d) Correlation 

13-β (Beta) is more than one for  

(a) Risk free Assets 

(b) Defensive Assets 

(c) Aggressive Assets 

(d) It is always more than one. 

14-On the basis of PI, project will be selected if :  

(a) PI = 1  

(b) PI > 1 

(c) PI < 1   

(d) PI = 0

15-Which one is concerned with economics of mergers ? 

(a) Economies of Scale 

(b) Synergy 

(c) Fast Growth   

(d) All of these

16-Which one of the following is determinant of working capital ? 

(a) Nature of Industry 

(b) Sale 

(c) Credit Policy   

(d) All of these 

17-Which of the following is the next stage after concept stage of product planning and development ?

(a) Idea Stage  

(b) Product Planning Stage 

(c) Product Development Stage

(d) Test Marketing Stage

18-The process of gathering information about trends is called : 

(a) Need for Achievement 

(b) Tenacity 

(c) Scanning the Environment      

(d) Neuroticism

19-Which one of the following is alternatively called Corporate Venturing ?  

(a) Entrepreneurship  

(b) Intrapreneurship 

(c) Act of starting new venturing  

(d) Offering new products by an existing company

20-Competitive Model was coined by : 

(a) Michael E. Porter 

(b) P.F. Drucker 

(c) Philip Kotler   

(d) Koontz

21-The concept of scatter diagram is related to : 

(a) Correlation  

(b) Probability 

(c) Investment    

(d) Capital

22-Recognise the parameters of binomial distribution : 

(a) n  

(b) p 

(c) both n and p   

(d) None of these

23-What is true about normal distribution ?  

(a) It is bell shaped. 

(b) It is the basis of all parametric tests. 

(c) It is also called Gaussian distribution.

(d) All of the above

24-The value of Karl Pearson co-efficient of correlation lies between : 

(a) 0 to 1  

(b) 0 to –1 

(c) –1 to +1   

(d) None of the above

25-Which one comes under non-probability sampling ?  

(a) Consecutive Sampling

(b) Judgment Sampling 

(c) Snowball Sampling 

(d) All of the above 

26-Recognise the theorem of probability : 

(a) Additive theorem of probability

(b) Multiplication theorem of probability 

(c) Both (a) and (b) 

(d) None of these

27-‘t’ test is used for which type of sample ?  

(a) Large sampling 

(b) Small samples 

(c) For larger and smaller samples

(d) None of these

28-Under the following which one is the determinant of dividend policy ?  

(a) Dividend Payout Ratio

(b) Owner’s Considerations 

(c) Inflation   

(d) All of the above

ANSWERS:

1-(c), 2-(a), 3-(d), 4-(a), 5-(a), 6-(d), 7-(c), 8-(b), 9-(a), 10-(b), 11-(a), 12-(b), 13-(c), 14-(b), 15-(a), 16-(c), 17-(b), 18-(c), 19-(b), 20-(a), 21-(a), 22-(c), 23-(d), 24-(c), 25-(d), 26-(c), 27-(b), 28-(d)