MCQ on Business Management

MCQ on Business Management

1-Executive Development is also known as : 

(a) Technical Development

(b) Management Development 

(c) Conceptual Development

(d) None of the above

2-Job Evaluation Techniques involve : 

(a) Non-Quantitative Techniques

(b) Quantitative Techniques 

(c) Both (a) and (b) 

(d) None of the above

3-360° performance appraisal is carried out by : 

(a) Self Appraisal  

(b) Peers and Subordinates 

(c) Supervisors   

(d) All of the above

4-The essentials of human records keeping are :

(a) Simplicity  

(b) Accuracy 

(c) Economy   

(d) All of the above

5-The objective of Fringe Benefits is : 

(a) To create and improve sound industrial relations  

(b) To boost up employee morale 

(c) Both (a) and (b) 

(d) None of the above

6-Social security measures cover : 

(a) Medical benefits 

(b) Pension 

(c) Gratuity   

(d) All of the above

7-Dispute settlement machinery includes : 

(a) Labour Courts  

(b) Industrial Tribunals 

(c) National Tribunal 

(d) All of the above

8-Process of developing specific skills for specific jobs comes under : 

(a) Education  

(b) Training 

(c) Development   

(d) All of the above

9-Brain Storming Technique was developed by 

(a) A.F. Osborn  

(b) Eric Mason 

(c) Denial Fitman  

(d) M. Lippitt

10-How many designs are combined in matrix organisation ?  

(a) 2  

(b) 3 

(c) 4   

(d) 5

11-The process model of organizational change was proposed by : 

(a) A.S. Ackerman 

(b) W.W. Burke 

(c) Kurt Lewin   

(d) R.E. Walton

12-What does a successful manager do ? 

(a) Planning  

(b) Decision making 

(c) Co-ordination   

(d) All of the above

13-“Hawthorne Experiments” were conducted by : 

(a) Elton Mayo  

(b) Henry Fayal 

(c) F.W. Tailor   

(d) Max Weber

14-Scientific Management approach is developed by : 

(a) Elton Mayo  

(b) Henry Fayol 

(c) F.W. Taylor   

(d) A.H. Maslow

15-Personality is the product of  

(a) Heredity  

(b) Environment 

(c) Heredity and Environment

(d) None of the above

16-Which is not the component of Attitude ?  

(a) Emotion  

(b) Cognition 

(c) Information   

(d) Behaviour

17-Which of the following theories is proposed by Clayton Alaperfer ?  

(a) Theory X and Theory Y

(b) Hierarchy of Needs 

(c) ERG Theory   

(d) Two Factor Theory 

18-Who is regarded as the father of Group Dynamics ?  

(a) ZaiGarnik   

(b) Kurt Lewin 

(c) K. Young   

(d) Kreechfield

19-The law of demand states that an increase in the price of a good : 

(a) Increases the supply of that good 

(b) Decreases the quantity demanded for that good 

(c) Increases the demand of that good in comparison of supply. 

(d) None of them

20-If cross elasticity of demand between two goods is negative, the two goods are likely to be : 

(a) Substitutes  

(b) Complementary 

(c) Necessities   

(d) Luxuries

21-Factors of Production are : 

(a) Inputs and Outputs 

(b) Outputs only 

(c) Inputs only   

(d) None of these

22-An example of a variable resource in the short run is : 

(a) an employee  

(b) capital equipment 

(c) land   

(d) a building

23-A cost that has already been made and cannot be recovered is called a   

(a) Marginal cost  

(b) Fixed cost 

(c) Variable cost   

(d) Sunk cost  

24-The long run is a timeframe in which  

(a) all inputs are fixed. 

(b) all inputs are variable. 

(c) capital is fixed but labour is variable.

(d) None of these

25-Patents create monopolies by restricting : 

(a) Entry 

(b) Profit 

(c) Prices   

(d) Demand

26-NAFTA is an example of : 

(a) Common Market 

(b) Custom Duty Union 

(c) Economic Community

(d) Free Trade Area

27-Customers and competitors are which type of factors affecting pricing ? 

(a) Internal  

(b) External 

(c) Both (a) and (b) 

(d) None of the above

28-Which of the following is part of STP strategy in marketing ? 

(a) Market Targeting 

(b) Market Segmentation 

(c) Product Positioning

(d) All of these

29-Which of the following is not among the 4P’s of marketing mix ? 

(a) Process  

(b) Price 

(c) Product   

(d) Place

30-The stages of product life cycle are : 

(a) 2  

(b) 3 

(c) 4   

(d) 5

ANSWERS:

1-(b), 2-(c), 3-(d), 4-(d), 5-(c), 6-(d), 7-(d), 8-(b), 9-(a), 10-(a), 11-(c), 12-(d), 13-(a), 14-(c), 15-(c), 16-(c), 17-(c), 18-(b), 19-(b), 20-(b), 21-(c), 22-(c), 23-(d), 24-(b), 25-(a), 26-(d), 27-(b), 28-(d), 29-(a), 30-(c)