MCQ on Chemistry

MCQ on Chemistry

1-Which of the following orbital is associated with n = 5, l = 3 ?

(a) 5p

(b) 5d

(c) 5f

(d) 5s

2-The effective nuclear charge realised by 1s electron of helium atom is

(a) 0.70

(b) 0.30

(c) 2.00

(d) 1.70

3-The total number of orbitals in/associated with principal quantum number n = 4 are

(a) 12

(b) 14

(c) 16

(d) 8

4-Which of the following factors affect the ionization potential of an element ?

(a) Atomic size

(b) Nuclear charge

(c) Shielding effect

(d) All of these

5-The molecular geometry of iodine heptafluoride (IF7) is

(a) Trigonal planar

(b) Trigonal pyramidal

(c) Pentagonal bipyramidal

(d) Square pyramidal

6-Gama rays are :

(a) High energy proton

(b) High energy electron

(c) High energy electromagnetic waves

(d) Low energy electromagnetic waves

7-What is the purpose of the salt bridge in a voltaic cell ?

(a) It allows electron flow.

(b) It prevents electron flow.

(c) It allows ion migration.

(d) It prevents ion migration.

8-Which of the following oxides is amphoteric ?

(a) MgO

(b) CaO

(c) BeO

(d) BaO

9-Trans uranium elements belong to which block ?

(a) d

(b) f

(c) p

(d) s

10-Which of the following is semi-metal ?

(a) Ga

(b) In

(c) B

(d) Th

11-Iodine does not react with

(a) Phosphorous

(b) Sulphur

(c) Fluorine

(d) Nitric Acid

12-Identify the ore of zinc which contains carbonate.

(a) Malachite

(b) Cerussite

(c) Zincite

(d) Calamine

13-A blast furnace may be used to extract iron from haematite ore. The principal reducing agent in the blast furnace is

(a) O2

(b) CO

(c) NO

(d) SO2

14-Which of the following properties is not a state function ?

(a) Enthalpy

(b) Work done

(c) Temperature

(d) Entropy

15-Which of the following statements is correct for ‘Fog’ ?

(a) Liquid particles are dispersed in a gas.

(b) Gaseous particles are dispersed in a liquid.

(c) Solid particles are dispersed in a liquid.

(d) Solid particles are dispersed in a gas.

16-In the primitive cubic unit cell, the radius of the atom(r) is related with the side of the unit cell(a) as

(a) r = 2a

(b) r = a

(c) r = a/4

(d) r = a/2

17-Solutions of mixture which distill without change in composition and temperature are called

(a) isotonic

(b) azeotropic

(c) ideal

(d) supersaturated

18-Haber process for the manufacture of ammonia gas is favoured at

(a) High pressure, low temperature

(b) Low pressure, high temperature

(c) High pressure, high temperature

(d) Low pressure, low temperature

19-Blood is isotonic with

(a) 0.16 M NaCl solution

(b) 0.80 M NaCl solution

(c) 0.32 M NaCl solution

(d) 0.40 M NaCl solution

20-The electrical charge on a colloidal particle is determined by

(a) Dialysis

(b) Brownian movement

(c) Electrophoresis

(d) Ultramicroscope

21-Benzyl chloride is formed by treating toluene with Cl2

(a) In presence of light.

(b) In absence of light.

(c) By treating benzene with anhydrous AlCl3.

(d) By treating benzene with As2S3.

22-Which one of the following conformers of cyclohexane is least stable ?

(a) Half-chair

(b) Chair

(c) Boat

(d) Twist-boat

23-Ion exchange chromatography have been used for

(a) Demineralization of water

(b) Removal of hardness from water

(c) Separation of ions in a mixture

(d) All of these

24-Which one of the following compound is used as internal reference in NMR ?

(a) TMS

(b) CDCl3

(c) C6D6

(d) DMSO – D6

25-Which of the following belongs to the class of steroids ?

(a) Cholesterol

(b) Progesterone

(c) Cholic acid

(d) All of these

26-Maximum number of resonance structures for phenol are :

(a) 3

(b) 4

(c) 5

(d) 6

27-Heating sucrose with conc. H2SO4 produces

(a) Carbon and water

(b) Carbon monoxide and water

(c) Carbon dioxide and water

(d) Carbon dioxide and sulphur dioxide

28-The number of asymmetric carbon atoms in fructose are :

(a) 5

(b) 4

(c) 3

(d) 2

29-Teflon, polystyrene and neoprene are

(a) co-polymers

(b) homopolymers

(c) terpolymers

(d) conjugated polymers

30-Mercury is released into air by

(a) volcanoes

(b) burning of medical waste

(c) burning of fossils fuels

(d) All of the above

ANSWERS:

1-(c). 2-(d), 3-(c), 4-(d), 5-(c), 6-(c), 7-(b), 8-(c), 9-(b), 10-(c), 11-(b), 12-(d), 13-(b), 14-(b), 15-(a), 16-(d), 17-(b), 18-(a), 19-(a), 20-(c), 21-(a), 22-(c), 23-(c), 24-(a), 25-(d), 26-(c), 27-(a), 28-(b), 29-(b), 30-(d)