MCQ on Environmental Pollution

MCQ on Environmental Pollution

1-In a domestic house, wastewater generated from bathrooms, kitchen and cleaning yards is generally termed as

(A) Sewage

(B) Sullage

(C) Sewerage

(D) None of the above

 

2-Wind-rose diagrams were plotted to determine the

(A) Concentration of air pollutants

(B) Air temperature distribution in the atmosphere

(C) Magnitude and direction of the wind

(D) Both (A) and (B)

 

3-In an urban domestic water treatment plant, cleaning of ‘‘Rapid sand filter’’ beds are generally accomplished by

(A) Surface straining

(B) Mechanical straining

(C) Both (A) and (B)

(D) Backwashing

 

4-The main objective of addition of chlorine into drinking water is to remove/destroy

(A) Non-pathogens

(B) Toxic organic chemicals

(C) Heavy metals

(D) None of the above

 

5-Non-point source of pollution is one in which

(A) Pollutant transport routes are discrete.

(B) Pollutant transport routes are identifiable.

(C) Their impact on the ecosystem can be measured directly.

(D) Source discharges enter surface waters in a diffused manner and at intermittent intervals.

 

6-Cyclone separators are gas cleansing devices used to separate the particulate matter which is either of

(A) Liquid or gas phase

(B) Gas or solid phase

(C) Solid or liquid phase

(D) Gas or vapour phase

 

7-In dairy industry, the raw milk gets heated to 63°C for 30 minutes and immediately refrigerated. This process is known as

(A) Condensation

(B) Distillation

(C) Sterilization

(D) Pasteurization

 

8-In water treatment plants, alum is being used to remove

(A) Iron from water

(B) Pathogens from water

(C) Chloride from water

(D) Suspended colloidal particles

 

9-A substance is said to be hazardous if it possesses the characteristic attributes such as

(A) Reactivity

(B) Ignitability

(C) Corrosivity or toxicity

(D) All the above

 

10-The most important greenhouse gases, strongly absorbing thermal radiation in the atmosphere, include

(A) Carbon dioxide and water vapour

(B) Hydrogen sulphide

(C) Lead oxide

(D) Krypton

 

11-The minimum and maximum audible range of human ear is between

(A) 85 Hz and 5000 Hz

(B) 20 Hz and 20000 Hz

(C) 450 Hz and 1080 Hz

(D) 780 Hz and 1520 Hz

 

12-The classification of pollution based on dispersion medium is

(A) Plastic pollution

(B) Radioactive pollution

(C) Air pollution

(D) None of the above

 

13-Water having 1 unit lesser pH will be

(A) 1 time more acidic

(B) 10 times more acidic

(C) 100 times more acidic

(D) None of the above

 

14-White water is generated from

(A) Paper mill industry

(B) Sugar industry

(C) Dairy industry

(D) Distillery industry

 

15-Which of the following is a secondary air pollutant?

(A) CO2

(B) CO

(C) O3

(D) SO2

 

16-During air inversion

(A) Temperature increases with altitude

(B) Temperature decreases with altitude

(C) Temperature remains constant

(D) None of the above

 

17-The major photo-chemical oxidant is

(A) Nitrogen oxide

(B) Hydrogen peroxide

(C) Ozone

(D) Peroxy acetyl nitrate

 

18-In a soap factory, the material that is to be recovered is

(A) Hydrocarbons

(B) Solvents

(C) Glycerine

(D) Sulphur

 

ANSWERS:

1-(B), 2-(C), 3-(D), 4-(A), 5-(D), 6-(C), 7-(D), 8-(D), 9-(D), 10-(A), 11-(B), 12-(C), 13-(B), 14-(A), 15-(C), 16-(A), 17-(A), 18-(C)