MCQ on Fire safety

MCQ on Fire safety

1- The travel time that begins when firefighting units are en route to the emergency incident and ends when units arrive at the scene is the:

(A) Dispatch time

(B) Response Time

(C) Turnout Time

(D) Call Processing time

 

2- The organisation shall establish, implement and maintain a procedures to record, investigate and analyse the incidents at workplace in order to;

(A) Identify the need for corrective action

(B) Identify opportunities for preventive action

(C) Communicate the results of such investigations

(D) All of the above

 

3- The process of eliminating the potential for flammable atmosphere by using an inert gas to displace oxygen required for ignition is known as;

(A) Purging

(B) Inerting

(C) Dilution

(D) None of the above

 

4- Negative value of heat of formation represents;

(A) Endothermic reaction

(B) Exothermic reaction

(C) Depends on the reaction

(D) Depends on the reactant

 

5- Heat of formation for pure element is;

(A) Zero

(B) Unity

(C) Depends on elements

(D) Depends on state of elements

 

6- A haystack may catch fire internally through;

(A) Spontaneous combustion

(B) Explosive combustion

(C) Smouldering

(D) Explosion

 

7- _______ is the turbulent diffusion fire, which burns above the pool of vaporizing hydrocarbon.

(A) Jet fire

(B) Pool fire

(C) Fire ball

(D) Flash fire

 

8- The range of vapor concentration for a given temperature and pressure beyond which no flame will propagate is called as;

(A) Flash point

(B) Limiting Oxygen Concentration

(C) Saturated vapour pressure

(D) Flammability limits

 

9- _______ is a shock wave in open air, which is generally followed by a strong wind;

(A) Deflagration

(B) Blast wave

(C) Detonation

(D) Combustion

 

10- Mechanisms that require thermal, electrical, or manual triggering to control a fire are called as;

(A) Active systems

(B) Passive systems

(C) Combine system

(D) Isolated system

 

11- Smoke particles cause reduced visibility because of;

(A) Light absorption & scattering

(B) Light reflection

(C) Light refraction

(D) Light emission

 

ANSWERS:

1-(B), 2-(D), 3-(B), 4-(B), 5-(A), 6-(A), 7-(B), 8-(D), 9-(B), 10-(A), 11-(A)