MCQ on General studies

MCQ on General studies for Competitive Examinations

1- Which one of the following is the correct sequence of ecosystems in the order of decreasing productivity?

(A) Oceans, lakes, grasslands, mangroves

(B) Mangroves, oceans, grasslands, lakes

(C) Mangroves, grasslands, lakes, oceans

(D) Oceans, mangroves, lakes, grasslands

 

2- What will happen if deer are missing in the food chain of Grass – Deer – Tiger?

(A) The population of both the tiger and grass increases.

(B) The population of both the tiger and grass decreases.

(C) There will be no impact on the population of both the tiger and grass.

(D) The population of tiger decreases and the grass increases.

 

3- Which of the following are the sources of methane?

i. Biomass burning ii. Wastewater treatment iii. Coal mining iv. Permafrost

(A) i and ii only

(B) ii and iii only

(C) i, ii and iv only

(D) i, ii, iii and iv

 

4- A remote control gadget for TV etc. has in it _______.

(A) A small electromagnet, that emits electromagnetic waves

(B) A small oscillator that emits electric pulses

(C) A small transmitter that emits infrared signals

(D) None of the above

 

5- Which of the following pollutants are present in the motor vehicle exhaust emissions?

  1. Suspended particulate matter 2. Nitrogen oxides 3. Hydrocarbons 4. Carbon Monoxide

(A) 1, 2 and 3 only

(B) 2, 3 and 4 only

(C) 1 and 3 only

(D) 1, 2, 3 and 4

 

6- Which is the calm part of a tropical cyclone?

(A) Eye

(B) Limb

(C) Periphery

(D) None of the above

 

7- Sewage treatments generally involve_______.

  1. Algal-bacterial symbiosis 2. Photosynthetic oxygenation 3. Biodegradation of organic matter 4. Ex-situ bioleaching

(A) 1 and 2 only

(B) 2 and 3 only

(C) 1, 2, and 3 only

(D) 1, 2, 3 and 4

 

8- Which of the following statements is correct regarding Troposphere?

(A) Troposphere is equally thick across different parts of the world

(B) Troposphere contains the ozone layer

(C) Troposphere is thinner at the equator than at the poles

(D) Troposphere is thicker at the equator than at the poles

 

9- The formation of ‘Rift valley’ is the result of which of the following?

(A) Nappe

(B) Wrapping

(C) Folding

(D) Faulting

 

10- Which of the following are Igneous rock types?

  1. Granite 2. Diorite 3. Gabbro 4. Marble

(A) 1, 2 and 3 only

(B) 2, 3 and 4 only

(C) 1, 2 and 4 only

(D) 1, 2, 3 and 4

 

11- Which of the following ocean current is associated with Indian Ocean?

(A) Florida Current

(B) Canary Current

(C) Agulhas Current

(D) Kurile Current

 

12- Photosynthesis is which kind of process?

(A) Exergonic Process

(B) Exothermic Process

(C) Anabolic Process

(D) Catabolic Process

 

13- Which fruit is known as “Butter fruit”?

(A) Avocado

(B) Apricot

(C) Cashew

(D) Guava

 

14- Rose is national flower of which country?

(A) England

(B) Sri Lanka

(C) Bangladesh

(D) Pakistan

 

15- Visible spectrum of light has which range of wavelength?

(A) 700 to 800 nm

(B) 880 to 900 nm

(C) 200 to 300 nm

(D) 380 to 700 nm

 

16- The laser transmitting unit in a laser leveler emits which of the beams?

(A) UV

(B) Infrared

(C) Microwave

(D) X-rays

 

17- Which of the following garden style is called nature in miniature?

(A) Japanese

(B) French

(C) Italian

(D) English

 

18- Which process is used to remove dirt and sand from wastewater?

(A) Aeration

(B) Chlorination

(C) Sedimentation

(D) Flocculation

 

19- The most ideal disinfectant used for drinking water throughout the world is

(A) Alum

(B) Lime

(C) Chlorine

(D) Nitrogen

 

20- Which of the following is an example of Passive pollution?

(A) Nuclear waste

(B) Garbage

(C) Car emissions

(D) Land covered with forests, crops, etc

 

ANSWERS:

1-(C), 2-(D), 3-(D), 4-(C), 5-(D), 6-(A), 7-(C), 8-(D), 9-(D), 10-(A), 11-(C), 12-(B), 13-(A), 14-(A), 15-(D), 16-(B), 17-(A), 18-(C), 19-(C), 20-(C)