MCQ on Idioms and Phrases

MCQ on Idioms and Phrases

Choose the option which explains the correct meaning of underlined

1-I was going to inform him yesterday but I got cold feet.

(A) Afraid and nervous

(B) Not well

(C) Bad weather

(D) Though differently about the matter

 

2-It is time to put your hand to the plough.

(A) to get ready and start the work.

(B) to think about taking up agriculture as a profession.

(C) to stop work and take rest for some time.

(D) to discuss the outcome of the project.

 

3- John preferred to swim with the tide.

(A) to go against the majority, having her own opinion.

(B) to take swimming classes as an extracurricular activity.

(C) to go along with the prevailing or majority opinion.

(D) to try her hand at difficult things.

 

4- The spy captured yesterday is a hard nut to crack.

(A) really not a spy.

(B) difficult to understand and deal with

(C) well-built

(D) patriotic to his country

 

5- All through the debate, Raghu has been sitting on the fence.

(A) kept on cracking witty jokes

(B) not at all interested

(C) kept on shouting

(D) neutral and not taking any side

 

6- It is high time that we should bury the hatchet and work for the progress of our country.

(A) get new friends

(B) elect a new government

(C) stop being lazy, start working hard

(D) should end hostility

 

7- You should talk to him about pulling his weight in the project.

(A) about helping others

(B) contributing his rightful share of work

(C) about withdrawing

(D) showing his importance

 

8- We have had a very difficult time last year, but by God’s grace we came through.

(A) become conscious of our problem.

(B) managed to overcome

(C) something happened as planned

(D) got remarkable success

 

9- Matthew is fishing in troubled waters these days.

(A) deep confusion

(B) into adventure sports

(C) aggravating the situation

(D) taking advantage of other’s trouble

 

10- My elder sister promised to help me with my homework, but talk is cheap.

(A) wasting time in cheap talks

(B) taking such help is not right

(C) should not waste time in talking

(D) easier to say that she will help than actually doing it

 

11- The cashier wiped the nose of his employer by presenting false bills.

(A) abused

(B) cheated

(C) slapped

(D) doomed

 

12- I learnt through the grapevine that the company will declare bonus shares to the investors by the end of the year.

(A) through gossip spread through an informal communication

(B) through authentic sources

(C) through official press release

(D) through the insider confiding in me

 

13- The way she smiles at me all the time really rubs me the wrong way.

(A) makes me feel that she is smug.

(B) makes me feel attracted towards her.

(C) makes me feel that she is not interested in me

(D) really irritates me

 

14- I want Chris to help me with this project, but he says he has bigger fish to fry right now.

(A) interested only in working on big projects

(B) has to go for dinner

(C) tired and can’t work now

(D) more important matters to deal with right now

 

15- I know the tabloids play fast and loose with the truth.

(A) act recklessly and irresponsibly

(B) print the truth with sufficient data

(C) quick to grab

(D) falsify the truth

 

16- The caretaker had taken a French leave.

(A) leave on account of festival

(B) absent from duty without permission

(C) gone for a long leave

(D) leave on the pretext of illness

 

17- She loves to keep her kitchen spick and span.

(A) completely neat and clean

(B) kitchen locked when not in use

(C) inaccessible for guests

(D) full of food

 

ANSWERS:

1-(A), 2-(A), 3-(C), 4-(B), 5-(D), 6-(D), 7-(B), 8-(B), 9-(D), 10-(D), 11-(B), 12-(A), 13-(D), 14-(D), 15-(A), 16-(B), 17-(A)