MCQ on Industrial Engineering

MCQ on Industrial Engineering

1-The four components of a time series are trend, random, cyclical and ____

(A) non-random

(B) seasonality

(C) multiplicative

(D) additive

 

2-The number of people a manager has under his direct control is known as principle of ___

(A) division of labor

(B) span of control

(C) delegation of authority

(D) supervision

 

3-An organization consisting of functional departments & cross-functional project teams is known as ____ organization.

(A) Matrix

(B) Horizontal

(C) Customer

(D) Geographic

 

4-The process of rank ordering the jobs in front of each resource to maximize some chosen performance measure is known as ____

(A) Routing

(B) Scheduling

(C) Sequencing

(D) Dispatching

 

5-When planning is done in an organization to match the demand with the supply on a period-by period basis in a cost effective manner it is called ____

(A) Aggregate Production Planning

(B) Cost Planning

(C) Time based Planning

(D) Demand Planning

 

6-A method by which the tasks are optimally combined without violating precedence constraints and a certain number of workstations designed to complete the tasks is called as ____

(A) Column balancing

(B) Work balancing

(C) Line balancing

(D) Cycle balancing

 

7-The percentage of defect that the buyer is willing to tolerate in the lot delivered to him by the supplier is known as ____

(A) Risk level

(B) Lot tolerance percent defective

(C) Acceptable quality level

(D) None of the above

 

8-The elapsed time between releasing a job into the shop floor and the time of completion of processing of the job is called

(A) Shortest processing time

(B) Critical time

(C) Make Span

(D) Flow time

 

9-The process of ordering of operations of the jobs in the operating system is called ____

(A) scheduling

(B) routing

(C) sequencing

(D) dispatching

 

10-A layout in which the resources are placed to follow exactly the visitation sequence dictated by a product is called ____

(A) process layout

(B) product layout

(C) fixed layout

(D) matrix layout

 

11-The cost of capital of a firm is ____

(A) The dividend paid on equity capital

(B) The weighted average cost of various long and short term sources of finance

(C) The average rate of return it must earn in order to satisfy the various investors

(D) The minimum rate of return it must earn on its investments to keep its investors satisfied.

 

12-The main objective of International Monetary Fund (IMF) was to

(A) Promote International Trade

(B) Help economically Backward Countries

(C) Maintain Stable exchange rates

(D) Promote International Liquidly

 

13- ____ is the process of ordering of operations of the jobs in the operating system.

(A) Scheduling

(B) Routing

(C) Sequencing

(D) Dispatching

 

14-For which of the following operations would a fixed position layout be most appropriate?

(A) Assembly of an automobile

(B) Production of TV sets

(C) Construction of a ship

(D) None of the above

 

15-A voluntary group of workers, to examine work related problems that affect quality of output, is called

(A) work group

(B) quality group

(C) quality team

(D) quality circle

 

16-A layout strategy that deals with low-volume, high-variety production is

(A) Fixed Position Layout

(B) Retail/Service Layout

(C) Warehouse Layout

(D) Process Oriented Layout

 

17-Which statement given below is correct with respect to production order quantity model?

(A) relaxes the assumption of known and constant demand

(B) assumes instantaneous delivery

(C) results in an large average inventory than an equivalent EOQ model

(D) is appropriate when units are sold/used as they are produced

 

18-‘HR’ plans of any organization does not include

(A) personnel plans

(B) production plans

(C) compensation plans

(D) training and development plans

 

19-The purpose of job enrichment is to

(A) expand the number of tasks an individual can do

(B) increase job efficiency

(C) increase job effectiveness

(D) increase job satisfaction of middle management

 

20-Organizational behavior is

(A) A science

(B) An art

(C) A science and an art

(D) None of the above

 

ANSWERS:

1-(B), 2-(B), 3-(A), 4-(B), 5-(A), 6-(C), 7-(C), 8-(D), 9-(C), 10-(B), 11-(D), 12-(B), 13-(C), 14-(C), 15-(D), 16-(D), 17-(D), 18-(B), 19-(B), 20-(C)