MCQ on Internal Combustion (IC) Engines

MCQ on Internal Combustion (IC) Engines

1- The compression rings of piston are made of

(A) Aluminum alloy

(B) Cast iron

(C) Steel

(D) Brass

 

2- The actual power developed inside an engine cylinder is called

(A) Total power

(B) Brake power

(C) Indicated power

(D) Horse power

 

3- The lower portion of the piston is called

(A) Piston skirt

(B) Piston crown

(C) Piston wall

(D) None of the above

 

4-The total linear force that a vehicle can exert on the ground is known as 

(A) Tractive effort

(B) Brake effort

(C) Clutch effort

(D) None of the above

 

5- Which of the following connects the piston with the crankshaft?

(A) Connecting rod

(B) Camshaft

(C) Rocker arm

(D)Follower

 

6- For the same maximum pressure and temperature Diesel cycle _____ Otto cycle.

(A) is less efficient than

(B) is more efficient than

(C) is equally efficient to that of

(D) none of the above

 

7-Which of the following is used to connect piston with connecting rod?

(A) roller bearing

(B) piston pin

(C) crank pin

(D) none of the above

 

8-The compression ratio of Diesel engine is ___ the Petrol engine.

(A) less than

(B) more than

(C) equal to

(D) none of the above

 

9-The camshaft in an engine is mounted ___ to the crankshaft.

(A) parallel

(B) perpendicular

(C) inclined

(D) any of the above

 

10- The compression ratio of IC engine will __ if its clearance volume is increased.

(A) increase

(B) decrease

(C) be doubled

(D) remain constant

 

11- The motion of the cam is transferred to the valves through

(A) Rocker arms

(B) Timing belt

(C) Connecting rod

(D) None of the above

 

12- To which of the following the other engine parts are assembled?

(A) Piston

(B) Crankshaft

(C) Cylinder block

(D) Cylinder head

 

13- During suction stroke in Petrol, following is drawn into the engine cylinder

(A) Only fuel

(B) Only Air

(C) Both air and fuel

(D) None of the above

 

14- Which of the following material(s) is used to make cylinder block?

(A) Copper and steel

(B) Brass and steel

(C) Cast iron and aluminum alloy

(D) cast iron and steel

 

15- During suction stroke, the pressure inside the engine cylinder is __ the atmospheric pressure.  

(A) More than

(B) Less than

(C) Equal to

(D) Depends upon the conditions

 

16- The aluminum alloy is used to make cylinder blocks as

(A) It is lighter

(B) It has good heat dissipation characteristics

(C) Both (A) and (B)

(D) None of the above

 

17- The Octane number of Compressed Natural Gas (CNG) is

(A) 100

(B) 120

(C) 140

(D) 160

 

18- The size of engine cylinder is referred in terms of its

(A) Stroke length

(B) Bore

(C) Both (A) and (B)

(D) Displacement

 

19- The Specific gravity of Diesel is about

(A) 0.85

(B) 0.75

(C) 0.65

(D) 0.55

 

20-Distance between Top dead center (TDC) and Bottom dead center (BDC) in an engine is called

(A) Displacement

(B) Stroke

(C) Volume

(D) Length of connecting rod

 

ANSWERS:

1-(B), 2-(C), 3-(A), 4-(A), 5-(A), 6-(B), 7-(B), 8-(B), 9-(A), 10-(B), 11-(A), 12-(D), 13-(C), 14-(C), 15-(B), 16-(C), 17-(B), 18-(C), 19-(A), 20-(B)