MCQ on Manufacturing Processes

MCQ on Manufacturing Processes

1-Following is true for centrifugal casting

(A) no core is used

(B) sand core is used

(C) core made of aluminium is used

(D) multiple cores are used

 

2-Following increases with cold working of metals

(A) hardness

(B) tensile strength

(C) yield strength

(D) all of the above

 

3-The process by which the length of a bar increases with the decrease in cross section is known as

(A) peening

(B) spinning

(C) upsetting

(D) drawing down

 

4- The process by which the length of a bar decreases with the increase in cross section is known as

(A) peening

(B) spinning

(C) upsetting

(D) drawing down

 

5-The casting produced when pressure forces the molten metal into the mould is called

(A) continuous casting

(B) die casting

(C) investment casting

(D) shell moulding

 

6-The following casting defects occur due to improper venting of sand

(A) swell

(B) shift

(C) blowhole

(D) cold shut

 

7- ___ is the operation of cutting a flat sheet to the desired shape

(A) piercing

(B) stamping

(C) blanking

(D) trimming

 

8-A hacksaw blade cuts during

(A) return stroke only

(B) forward stroke only

(C) both during forward and return stroke

(D) none of the above

 

9-Following is a single point cutting tool.

(A) Parting tool

(B) Grinding wheel

(C) Milling cutter

(D) Hacksaw blade

 

10-In spot welding, the number of zones of heat generation are

(A) two

(B) three

(C) four

(D) five

 

11-In which of the following type of welding, filler metal is used

(A) electric arc welding

(B) seam welding

(C) flash butt welding

(D) projection welding

 

12-Flank wear occurs on

(A) cutting edge

(B) nose of the tool

(C) rake face

(D) relief face of the tool

 

ANSWERS:

1-(A), 2-(D), 3-(D), 4-(C), 5-(B), 6-(C), 7-(C), 8-(B), 9-(A), 10-(D), 11-(A), 12-(D)