MCQ on Marketing Management

MCQ on Marketing Management

  1. It is the series of marketing institutions that help in moving the product from producer to the ultimate user.
    (A). Marketing channel

    (B). Marketing Mix

(C). Marketing strategy

(D). None of the above
  
2. It is the process of buying out the product developed by someone else
(A). Undertaking

(B). Acquisition

(C). Purchasing

(D). None of the above
  
3. It is the relative difficulty in understanding or using the product
(A). Intricacy

(B). Complexity

(C). Involution

(D). None of the above
  
4. Beliefs are based on
(A). Knowledge

(B). Opinion

(C). Faith

(D). All of the above 
  
5. Pricing that enables sales people to tailor their prices to a prospect’s situation is called
(A). Price shading

(B). Variable pricing

(C). Price allocation

(D). None of the above
  
6. Product classification is based on
(A). Seller behaviour

(B). Industry behaviour

(C). Buyer behaviour

(D). None of the above
  
7. The demand for a specific brand within a product category is called

(A). selective demand

(B). joint demand

(C). composite demand

(D). competitive demand
  
8. Put the stages of adoption process in order
(A). Interest, trial, awareness, evaluation, adoption

(B). Awareness, evaluation, interest, trial, adoption

(C). Awareness, interest, evaluation, trial, adoption

(D). Awareness, interest, evaluation, adoption, trial
 

  1. A transaction takes place when
    (A). There is time and place of agreement

(B). Two things of value

(C). Agreed upon conditions

(D). All of the above
 
10. Total cost concept includes
(A). Damaged goods

(B). Inventory obsolescence

(C). Transportation

(D). All of the above    
  
11. An unhealthy portfolio has
(A). More dogs

(B). Few stars

(C). Both (A) and (B)

(D). None of the above    
  
12. Market means:
(A). People with willingness and ability to buy

(B). People become customer as they are authorised to buy

(C). People with desires

(D). All of the above
  
13. “The customer is always right” is the spirit of

(A). marketing concept

(B). seller concept

(C). buyer concept

(D). none of the above

14. ________ eliminates the risk of losing customer’s goodwill
(A). One price policy

(B). Two price policy

(C). Multi price policy

(D). Any of the above
  
15. The participant(s) in a communication process is (are) :
(A). Source

(B). Recipient    

(C). Both (A) and (B)

(D). None of the above
  

  1. Production creates which type of utility
    (A). time

(B). place

(C). Form

(D). possession
  
17. ________ exists when a few large independent firm accounts for bulk of an industry’s sales.
(A). Monopoly

(B). Oligopoly

(C). Perfect competition

(D). None of the above
  
18. ________ distribution is used when a small percentage of customers account for a large part of sale.
(A). Selective

(B). Exclusive

(C). Indirect

(D). Inclusive
  
19. Modern Accounting uses ________ as a unit of measure
(A). Money

(B). Time

(C). Both (A) and (B)

(D). None of the above  
  
20. New products enter the market and old customers make repeat purchase during which stage of product life cycle?
(A). Maturity

(B). Growth

(C). Decline

(D). Introduction
 

ANSWERS:

1-(A), 2-(B), 3-(B), 4-(D), 5-(A), 6-(C), 7-(A), 8-(C), 9-(C), 10-(D), 11-(C), 12-(D), 13-(A), 14-(A), 15-(C), 16-(C), 17-(B), 18-(A), 19-(B), 20-(B)